Ideen om Helvede er fremmed for jødedommen

Jøder tror på, at mennesket fødes med en guddommelig sjæl, og ikke med arvesyn, som det siges i kristendommen. Når mennesket så dør, vender sjælen tilbage til Gud, forklarer jødiske Aron Skop.

Jødiske Aron Skop svarer på spørgsmål om livet efter døden og ondskab i verden: Hvad sker der, når man dør? Tror jødedommen eksempelvis på Himmelen og Helvede? Eller undgår man helt forestillinger om efterlivet? Læs mere her

Spørgsmål om jødedommen og Helvede

Hej Aron Skop!

Vi er to piger fra Stillinge Skole. Da vi har prøveprojekt om de forskellige religioner, tænkte vi på, om du ville bruge nogle få minutter på at svare på nogle spørgsmål om jødedommen for os?

Hvorfor tror du, der er ondt i verden, hvis gud holder hånden over os?

Findes Himmelen og Helvede? Kommer man så i Helvede, hvis man har været et dårligt menneske?

Hvad tror du, der sker med sjælen, når vi dør? Reinkarnation?

Tror du dommedag kommer? Og hvem kan redde os fra det?

Hvordan/hvorfor tror du, troen kan være så ekstrem? Altså at man vil dræbe for sin tro.

Vi håber virkelig på svar fra dig, mange tak på forhånd.
Mange hilsner Mathilde og Trine

(Flere spørgsmål er skåret væk, red.)

Svar fra jøde

Hej Mathilde og Trine

I har stillet mange gode spørgsmål vedrørende jødedom, og de fleste svar kan I finde i en lille bog, jeg har skrevet for 8.-9. klasses elever. Den er udgivet på Munksgaards Forlag (1979) og hedder "Jødedom", og den kan lånes på biblioteket. Her er imidlertid svaret på nogle af jeres spørgsmål:

Et af de sværeste spørgsmål indenfor religion er spørgsmålet om, hvordan Gud kan tillade, at der sker så meget ondt i verden. Når der findes hvidt i verden, har vi også sort. Sådan er det også med det gode og det onde. Det er jødisk opfattelse, at mennesket er født med en fri vilje, således at mennesket kan vælge mellem godt og ondt. Derved er mennesket blevet et ansvarligt væsen - mennesket har så at sige fået guddommelige egenskaber.

Vi plejer at sige, at den ene Gud, der styrer verden, er almægtig. Men ved at give mennesket en fri vilje har Gud så at sige afgivet noget af sin magt. Til gengæld er mennesket altså blevet ansvarligt for sit liv og sine handlinger. Hvis man vælger forkert - vælger det onde - kan man ikke undskylde sig med, at det Gud, der er skyld i, at jeg valgte forkert.

Efter jødisk opfattelse fødes mennesket med en guddommelig sjæl (uden arvesynd), og når mennesket dør, vender sjælen tilbage til Gud. Vi tror på, at sjælen lever videre, men vi gør os ingen forestillinger om, hvordan det evige liv vil forme sig. Ideen om et Helvede er således fremmed for jødedommen. Vi har dog en ide om, at der sker en udligning gennem løn og straf i den kommende verden. Reinkarnation er ikke en jødisk tanke.

I de 10 bud står der, at man ikke må slå ihjel. Når der så alligevel er så mange mennesker, der bliver slået ihjel i religionens navn, så er det, hvad jeg ville kalde for misbrug af religionen og misbrug af Guds navn.

Jeg håber, at det hjalp jer lidt på vej.

Held og lykke
jeres Aron Skop
Tidligere leder af Carolineskolen, den jødiske skole i København