Jødedommen er en handlingsreligion

Buddet om at elske Gud og næsten, overgår alle andre bud i jødernes lov, skriver Aron Skop

Spørgsmål:

Hejsa!

Jeg skal forsvare min opgave i faget kristendom og
livssyn i næste uge. Jeg har skrevet om den gode handling. Jeg vil gerne vide, hvad jødedommen siger om den. håber I kan hjælpe.

Alda

Svar:

Kære Alda.

I jødedommen har begrebet "den gode handling" meget stor betydning. Grundlaget for begrebet finder vi i De fem Mosebøger, ved den nok så kendte sætning: Du skal elske din næste som dig selv-Jeg er herren.

Dette bud overgår alle andre bud, og som bekendt er der ialt 613 bud i toraen. Den gode handling hedder på hebraisk: Mitzva, som egentlig betyder det befalede bud. At besøge den syge, hjælpe de fattige, at være noget for de forældreløse er således guddommeligt befalet.

I jødedommen står udførelsen af den gode gerning i virkeligheden højere end troen. Jødedommen er en handlingsreligion. Som et kuriosum kan jeg fortælle, at det jødiske museum i København bygningsmæssigt danner ordet mitzva - altså på hebraisk.

Den kendte arkitekt Liebeskind har på den måde villet erindre den gode handling, som mange danskere øvede over for deres jødiske landsmænd i oktober 1943, ved flugten til Sverige.

Det var i sandhed en stor mitzva, som jøder altid vil huske.

Med venlig hilsen,

Aron Skop, jøde og pensioneret skolelærer