Jøder fejrer ikke jul

Jøderne fejrer hanukkah i december måned, og denne lysfest er ofte associeret med den jødiske otte-armede lysestage, som ligner den på billedet. Man vil måske lægge mærke til, at der er plads til ni lys i denne stage, men den midterste arm tæller i jødisk tradition ikke med i regnskabet - man kalder den en "shamash", hvilket vil sige en "tjener", hvormed man tænder de øvrige arme. På nogle lysestager er lyset skiftet ud med en jødestjerne. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

I jødedommen har man rigtig mange fester og højtider, og julen er ikke en af dem. Man kan dog tale om, at julen har smittet lidt af på jødernes hanukkah, som er lysets fest, der ligeledes den kristne jul fejres i december måned

Spørgsmål om jødedom og jul

Kære Aron

Jeg er ved at skrive projektopgave i 8. klasse, og har valgt emnet: Hvordan påvirker jul os? Inden for emnet vil jeg gerne komme ind på, hvordan jul påvirker jøder.

Jeg har et par spørgsmål, som jeg vil blive meget glad for, hvis du ville svare på. Det er for eksempel, hvordan jul har påvirket dig, både i barndommen og nu som voksen. Og hvordan du har taklet julestemningen i skolen (du ved nogen gange har man en dag, hvor man pynter op i klassen).

Med venlig hilsen
Sebastian

Svar fra jøde

Kære Sebastian

For jøder, der overholder og fejrer de jødiske fester (og dem er der rigtig mange af) spiller julen en meget lille rolle. Dog kan man tale om en vis afsmitning fra julen, når det er blevet skik, at jødiske forældre giver gaver til deres børn på hanukkah-festen, som er en lysets fest, som fejres i december måned til minde om templets genindvielse for mere end 2000 år siden.

Man benytter en 8-armet stage, hvor man 1. aften med et 9. lys tænder et af de 8 lys, 2. aften tænder man 2 lys og så fremdeles. Det er så blevet skik, at børnene får gaver den 1. aften.

Med venlig hilsen
Aron Skop, jøde og pensioneret lærer.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.