Jøder, kristne og muslimer har samme Gud

Overrabbiner Bent Lexner giver her to korte svar om jødisk tro og skik.

Spørgsmål:

Har jødedommen en gud, der er fælles med andre religioner?

På forhånd tak.

Mvh. Mads Jensen

Svar:

Dette spørgsmål er stillet tit og ofte og kan besvares på mange måder. Jeg har altid valgt at beskrive den jødiske Gud som den samme Gud, som Kristendommen og Islam har, altså den ene usynlige Gud. Vi har forskellige måder at opfatte denne guddom på og forskellige måder at tilbede Almagten på, men for mig er Gud den, der har skabt og som forsat styrer Verden, og denne Gud er vi fælles om.

Mange venlige hilsner

Bent Lexner

Spørgsmål:

Hej Spørg om jødedom.

Dette spørgsmål er nok lidt atypisk, idet det måske ikke er direkte relateret til religion/jødedom, men måske mere til historie. Håber det er ok at stille spørgsmålet alligevel?

I forbindelse med gennemgang og noget arvegods, har jeg fundet en 6-armet stjerne som er lavet af tyndt blik. Se billeder her:

http://www.skovgaards.dk/star1.jpg

http://www.skovgaards.dk/star2.jpg

Det ser ud som om den er beregnet til at fæstne til noget. Hvad er det for en stjerne? Kan stjernen have noget at gøre med nazisterne mærkning af jøder før og under II verdenskrig?

På forhånd tak for hjælpen.

Venlig hilsen Lasse Skovgaard

Svar:

Kære Lasse Skovgaard

Ja, denne stjerne er en såkaldt jødestjerne. Hvor vidt den har været benyttet som markering under nazisterne, er naturligvis svært at sige, men almindeligvis blev der benyttet stofstjerner. Bortset fra selve stjernen er der de hebraiske bogstaver for Guds navn, og derfor er det mere sandsynligt, at det har været en form for smykke båret af jøder.

Mange venlige hilsner

Bent Lexner

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.