Jødestjernen er et gammelt symbol

Den sekstakkede jødestjerne kaldes også for Davidsstjernen og er i virkeligheden 2 trekantede stjerner lagt over hinanden. På billedet er det en Davidsstjerne på en synagoge i Warszawa. Foto: Iris

Jødestjernen dukker første gang op for ca. 2000 år siden som udsmykning i en synagoge i det nordlige Israel, forklarer jøde Aron Skop

Spørgsmål:

Kan du give os lidt fakta om jødestjernen og hvad den står for?

Svar:

Den sekstakkede jødestjerne kaldes også for Davidstjernen og er i virkeligheden 2 trekantede stjerner lagt over hinanden. Der findes en idé om, at dens historie går helt tilbage til kong David, som levede for ca. 3000 år siden, idet man mener at kongen underskrev sig med to trekanter, som ligner det hebraiske bogstav Daleth -svarende til det første og det sidste bogstav i kongens navn. Dette er dog meget usikkert.

Stjernen dukker første gang op for ca. 2000 år siden som udsmykning i synagogen i Beth Alfa i det nordlige Israel, samt på en gammel jødisk grav i Italien i det 3. århundrede.

Som et mere almindeligt jødisk symbol dukker det først op i det 12-13.
århundrede. Den gule jødestjerne blev indført af tyskerne i 1934, og jøderne blev under 2. verdenskrig tvunget af tyskerne til at bære den gule stjerne som et nedværdigende symbol. I nyeste tid finder vi den blå Davidstjerne som en del af Israels flag, og mange jøder bærer Davidstjernen i sølv eller guld om halsen som en slags smykke, der vidner om jødisk identitet.

Med venlig hilsen

Aron Skop, jøde og pensioneret folkeskolelærer

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Den sekstakkede jødestjerne kaldes også for Davidstjernen og er i virkeligheden 2 trekantede stjerner lagt over hinanden.