Jøde er et belastet ord

BETEGNELSER: Jøder har prøvet at benævne sig selv som israelitter, hebræere eller som mennesker af mosaisk tro, men det hjalp dem ikke meget, skriver Aron Skop

Spørgsmål:

Hvornår blev ordet jøde opfundet, og hvornår var overgangen fra at bruge "israelitter" til at bruge betegnelsen "jøder"?

Hanne

Svar:

Kære Hanne

Jeg håber, at følgende svar kan afklare begreberne lidt. Ordet "jøde" kommer fra det hebraiske ord "jehudi", og det var oprindeligt betegnelsen for et medlem af stammen "Juda", som var partriarken Jakobs 4. søn.

Da det hellige land efter kong Salomons død (for ca. 3000 år siden) blev delt i 2 riger - nemlig i Nordriget(også kaldet Israels Rige med 10 stammer) og i Sydriget (også kaldet Juda Rige med stammerne Juda og Benjamin), kaldtes alle indbyggerne i Juda Rige for Jøder. Nordriget (Israels Rige) blev erobret i 722 før alm. tidsregning og alle de 10 stammer blev bortført og derved forsvandt de ud af historien. Ingen kender med sikkerhed noget til deres skæbne.

Juda Rige, hvis indbyggere kaldtes jøder, fortsatte med at eksistere til året 70 efter alm. tidsregning, hvor romerne indtog Jerusalem og ødelagde templet. Derved blev det jødiske folk spredt i hele verden - i diasporaen.

Ordet "jøde" har til forskellige tider været et belastet ord med negativ klang, og derfor har jøder prøvet at benævne sig selv som israelitter, hebræere eller som mennesker af mosaisk tro, men det hjalp dem ikke meget.

Med venlig hilsen

Aron Skop
Jøde, pensioneret skolelærer