Jøder skal kunne gå til synagogen

Den kalot, som jødiske mænd bærer, hedder også en kipa eller en keppish, skriver Bent Lexner.

Messianske tider, konversionskrav og jødiske mænds hovedbeklædning - tre hurtige svar fra overrabbineren

Spørgsmål 1:

Jeg har måske misforstået noget, men er Messias' komme i jødedommen ikke associeret med en slags dommedag? Hvis Messias' komme er det essentielle i jødedommen, er det så ikke en meget trist religion? Hvordan kan man i det hele taget se frem til dommedag?

Svar 1:

Der har du vist misforstået noget. Jødedom ser frem til messianske tider, og det har intet med dommedag at gøre. Vi glæder os til, at verden og menneskene vil være venligere mod hinanden.

Spørgsmål 2:

Hvor meget hebraisk skal man kunne, hvis man vil konvertere til jødedommen? Og hvad er "kravene" for at konvertere?

Svar 2:

Man skal kunne læse og sige de jødiske bønner på hebraisk. Det ville føre alt for vidt her at beskrive, hvad man kræver, men i hvert fald dette:

1. Overholdelse af spiseregler og shabbat
2. Man skal bo i gåafstand fra synagogen
3. Man skal identificere sig med ortodoks jødisk tankegang

- Se flere svar i vores tema om KONVERSION

Spørgsmål 3:

Hvad hedder den "kalot," som ortodokse jødiske mænd af og til bærer på issen? Hvorfor bærer man den, og hvorfra stammer traditionen? Hvorfor er det kun mænd, der bærer den?

Svar 3:

Den hedder også en kipa eller en keppish, men også en kalot. Det er en tradition, som stammer fra Moses' samtale med Gud ved Sinaj Bjerg og handler om at tildække hovedet i bøn. Denne tradition er udvidet til en ide om ikke at bevæge sig uden at have tildækket hovedet. Gifte kvinder bærer også hovedbeklædning i form af hat/tørklæde. Man betragtede kvindens hårpragt som være tildækkende i sig selv.

Venlig hilsen

Bent Lexner

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.