Må jøder gå med minkpels?

"Man kan støde på ortodokse jøder, der undlader at bruge skind og pels fra ikke-kosher dyr," skriver Aron Skop, lærer og jøde. Foto: Foto:

"Toraen forbyder kun spisning af ikke-kosher dyr, ikke brug af pelsen" svarer jødiske Aron Skop

Spørgsmål:

Jeg læste den 13. juli 2010 i Kristeligt Dagblad om et muligt forbud mod pels til Israel. I artiklen stod der, at mange af de europæiske haredi jøders hatte, spodik, shtreimel med videre, er lavet af minkpelse.

Mit spørgsmål lyder: Er den moderne jødiske kultur og beklædning i overensstemmelse med Toraen, eftersom dyr som mink er treifah, urene, er det så tilladt at bruge dem til beklædning?

Med venlig hilsen
Jonathan

Svar:

Kære Jonathan

Treifah-begrebet står omtalt i Toraen. Treifah er dyr, der ikke er tilladt at spise af jøder, der overholder de jødiske spiseregler. Dyr, der er tilladt at spise betegnes som kosher (på moderne hebraisk udtales det kasher). Men forbudet gælder altså spisningen af ikke-kosher dyr.

I Toraen står der intet forbud mod at bruge pelsen af ikke-kosher dyr. Alligevel kan man støde på ortodokse jøder, der undlader at bruge skind og pels fra ikke-kosher dyr, men den holdning er ikke særlig udbredt.

Med venlig hilsen
Aron Skop
Pensioneret skoleleder og jøde

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.