Moderen kan lede påskemåltidet

Den jødiske påske fejres i otte dage, og især første og sidste dag er festdage med særlige regler. Her ses det rituelle påskemåltid.

Traditionelt set er det faderen, der besvarer spørgsmål under det jødiske påskemåltid, men er han ikke til stede, kan andre overtage hans rolle, skriver Aron Skop

Spørgsmål om påske

Ifølge den klassiske beskrivelse af det jødiske påskemåltid er det familiefaderen som leder ceremonien. Hvad sker der hvis han er død? Må moderen erstatte ham? Kunne hun det på Jesu tid?

På forhånd tak!

Venlig hilsen,
Jean-Pierre

Svar fra brevkassen

Kære Jean-Pierre.

Påskemåltidet foregår første aften i den jødiske påske. Aftenen kaldes
"Sederaften".

Seder betyder orden og hentyder til den bog, man læser i og som indeholder 15 forskellige punkter. Læsning, sang og fortællling foregår således i en bestemt rækkefølge. Hovedideen i aftenen er, at der skal fortælles om jødernes udgang af Ægypten fra slavetilværelse til frihed.

For at give lejlighed til at fortælle, er det traditionelt børnene, der stiller spørgsmål, og faderen, der svarer. Er der ingen far, kan en anden af deltagerne, eksempelvis moderen, overtage faderens rolle, eller man kan dele opgaven mellem flere deltagere.

Man kan ikke sammenligne vor nutidige ceremoni med Jesu tid, og derfor kan jeg kke besvare dit sidste spørgsmål.

Med venlig hilsen,
Aron Skop
Tidligere leder af Carolineskolen, den jødiske skole i København