Optagelse i den jødiske menighed

Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup

Hvad er betingelserne for at konvertere til jødedommen? Hvordan foregår det?

Spørgsmål om konversion til jødedom

Kære rabbiner

Jeg har i en årrække gerne har villet konvertere halakhisk til jødedommen.

Jeg har læst en del om jødisk tro og livsførelse, men har været tilbageholdende med at opsøge en rabbiner, fordi jeg havde fået det indtryk, at man fra jødisk side (i Danmark) ikke var interesseret i at konvertere og måske nærmest var afvisende over for udefra kommende personer.

Nu forstår jeg, at jeg kan have taget fejl.

Gennem medierne er jeg blevet bibragt det indtryk, at MT er i proces med at åbne sig udad, og efter Aron Skops opmuntrende forklaring her i debatten forleden får jeg derfor lyst til at stille en rabbiner disse spørgsmål.

1) Er du åben over for at konvertere, hvis konvertitten er egnet?

2) Hvorledes er man egnet?

3) Er der tale om et årelangt "forhindringsløb", eller kan konvertit og rabbiner samarbejde (hvilket inkluderer gensidighed og målrettethed)?

4) Hvor lang tid tager en konvertering sådan cirka?

5) Går det hurtigere, hvis konvertitten er godt forberedt hjemmefra? Og hvorledes kan konvertitten forberede sig?

Jeg glæder mig til at læse dit svar. På forhånd tak.

Venlig hilsen

Tobias

Svar fra rabbiner

Kære Tobias,

Du stiller et ofte stillet spørgsmål om, hvordan konverterer man til jødedommen. Det glæder mig at du har fået et indtryk af, at rabbinerne/overrabbineren måske ikke er så tilbageholdende endda. Historisk set tror jeg at rabbinerne har været mere åbne overfor konvertertitter end de menigheder de er blevet optaget i.

Til dine konkrete spørgsmål skal jeg sige til dig:

1. at jeg følger den linie som har været fulgt igennem generationer af Mosaisk Troessamfunds rabbinere, nemlig at jeg er åben over for folk, der ønsker at konvertere.

2. om man er egnet eller uegnet er ikke noget der afgøres ved en samtale, men det er en løbende dialog mellem personen og rabbineren.

3. Det er faktisk efter min mening et samarbejde mellem parterne hvor det er klart fra starten hvad målet er.

4. Det er umuligt at sige hvor lang tid en konvertering tager,men det vil være sjældent at der foregår konverteringer under et par år.

5. Jeg ved ikke hvad du mener med konvertitten er godt forberedt hjemmefra, men det er klart at ved den første samtale danner rabbineren sig et indtryk af om kandidaten er seriøs.

Nu skal man vide, at det at konvertere til jødedom er et spørgsmål om at konvertere til en religion. Mange føler sig tiltrukket af jødisk historie, jødisk kultur og Israel. Alle disse ting er glimrende måder at finde en eller anden form for identitet på, men når det drejer sig om konvertering er der kun en vej og det er, at man skal lære at forstå jødedommen i teori og handle i praksis.

Dette er en lang proces og først når kandidaten teoretisk har lært og i praksis har overholdt spiseregler, sabbat- og helligdagsregler, kan forstå og kunne følge med i en gudstjeneste og i det hele taget kende mange forskellige aspekter af den jødiske religion og den jødiske kultur, så vil rabbineren finde vedkommende egnet.

Du er altid velkommen til at henvende dig til mig, idet det er klart at yderligere undersøgelser ikke kan foregå pr. debatside.

Mange venlige hilsener

Bent Lexner

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.