Torarullernes brug i familier og synagoger

Har alle jødiske familier en torarulle?

Spørgsmål:

Kære Aron Skop

Har alle jødiske familier en torarulle?

Emil S. Broberg

Svar:

Kære Emil Broberg

En Torarulle er en pergamentrulle (garvet skind), håndskrevet af en Toraskriver, der har et indgående kendskab til de 5 Mosebøger.

Toraskriveren skal være en mand, der selv lever efter Toraens love, idet han er med til at formidle Gus ord. Han skal desuden have en sikker hånd. Fejl må ikke forekomme. Det tager derfor lang tid at færdiggøre en Torarulle, minimum et halvt til et helt år , og prisen kan derfor nemt snige sig op til flere hundrede-tusinde kroner.

Som følge deraf er en Torarulle ikke hver mands eje, men den findes i visse hjem, hvor den enten er gået i arv i familien, eller i større velhavende hjem, hvor der ind imellem holdes Gudstjeneste, og hvor der derfor læses op af rullen på f. eks.sabbaten, den ugentlige helligdag.

Det er i mange jødiske familier skik at holde Gudstjeneste i hjemmet i tilfælde af, at et familiemedlem går bort. I sådant et tilfælde vil det jødiske begravelsesselskab sørge for at skaffe en Torarulle til brug ved Gudstjenesten.

Som et lille kuriosum kan jeg tilføje, at Københavns Synagoge ejer mere end 30 Toraruller og det er der mange, der undrer sig over. Men det hænger sammen med, at de fleste Toraruller egentlig har hørt til i de jødiske provinsmenigheder (f.eks. i Ålborg, Randers og Frederica), men da disse synagoger ikke findes mere, er Torarullerne altså endt i Københavns fungerende synagoge i Krystalgade.

Én gang om året bliver alle Torarullerne taget ud af Toraskabet. Det foregår på "Toraens Glædesfest", som fejres om efteråret, når man færdiglæser de 5 Mosebøger. Så vil man i mange synagoger kunne opleve, at menigheden danser rundt med Torarullerne i glæde over at have modtaget en så storslået gave af Vorherre selv.

Venlig hilsen

Aron Skop