Grundtvig indførte den syvarmede lysestage

Den syvarmede lysestage er et jødisk symbol, der er blevet overtaget af de kristne, skriver Bent Lexner.

Spørgsmål:

Min tante Molly bor i Californien i USA og er meget kristen og interesseret i religion. Derfor vil hun meget gerne vide hvorfor de 7-armede lysestager ofte findes i danske kirker? De findes nemlig ikke i kirker i USA eller Tyskland f.eks.

Kærlig hilsen

Brittmarie

Læs mere:Baggrund: Hvem var præsten N.F.S. Grundtvig?

Svar:

Kære Brittmarie

Den omtalte stage - Menorahen -- er den syvarmede tempelstage, men da den efter historien fjernes fra Jerusalem af romerne, udgår den faktisk som symbol i jødedommen og kristendommen overtager den.

Du vil aldrig finde den syvarmede lysestage i et jødisk hjem.

Dog skal det tilføjes at den fik en renæssance i forbindelse med valget af symbol for staten Israel, idet den findes der. Jeg troede i min naivitet, at denne stage blev benyttet i kirker over hele den kristne verden, men her blev jeg altså klogere.

Mange hilsener

Bent lexner

Overrabbiner

Svar:

Kære Brittmarie

Det er rigtigt, at den syvarmede lysestage findes i mange danske kirker. Historien går tilbage til Grundtvig. Han læste om de 7 menigheder i Johannes Åbenbaringen og mente, at den sjette menighed måtte være Danmark og den 7. i Indien ved Ganges. Dette kan du læse mere om i hans skrift "Kristenhedens Syvstjerne".

Da Grundtvig så skulle fejre sit 50 års præstejubilæum, fik han af Danske, Norske og Svenske kvinder foræret en syvarmet lysestage overrakt af enkedronning Caroline Amalie den 29.maj 1861.

I 1890 forærer Asta Grundtvig så stagen til Frederikskirken (marmorkirken), som havde status af mindekirke for Grundtvig. Og derfra dannede den så mode i grundtvigske kredse, så man vidste, at når man kom ind i en folkekirke, hvor stagen stod på alteret, så var det en grundtvigsk menighed, man var kommet til.

Mange hilsner

Kristine Stricker Hestbech

Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.