Bibelen er ikke bare menneskeord

Paulus skriver i sit andet brev til Timoteus, at ethvert skrift i Bibelen er indblæst af Gud, forklarer cand. theol. Carsten Korsholm Poulsen.

Spørgsmål:

"Hvert ord i Bibelen er indblæst af Gud". Hvor står det?

Venlig hilsen Esben

Svar:

Kære Esben

I sit andet brev til Timotheus skriver Paulus om "De hellige Skrifter": "Ethvert skrift er indblæst af Gud og nyttigt til undervisning, til bevis, til vejledning og til opdragelse i retfærdighed" (2. Tim 3,16).

Det kan virke lidt mærkeligt at nedskrevne dokumenter kan være "indblæst af Gud". Her er det vigtigt at se, at Bibelen beskriver Guds Hellige Ånd som en vind, der blæser. Det ser vi for eksempel på den første Pinsedag, hvor Guds Hellige Ånd viser sig dels som ild og dels som vind (Ap.G. 2).

Så når skrifter er "indblæst af Gud", så betyder det, at Guds Hellige Ånd har gjort noget ved dem: han har brugt mennesker, menneskeord og menneskebogstaver til at give os et budskab fra den almægtige Gud.

Det latinske ord for Ånd er Spiritus og den første kirke sagde derfor at Bibelen var "inspireret" (in-Spiritus): Guds Spiritus, Guds Ånd, var i Bibelens skrifter.

Kort sagt: Bibelen er ikke bare menneskeord. Guds Ånd har blæst Guds budskab ind i dem! Og derfor er de - som Paulus skrev til Timotheus - nyttige til at undervise om Gud, til at bevise hvad der er sand kristendom, til at vejlede kristne, og til at opdrage os til at se, hvad Guds vilje med vores liv er.

Med venlig hilsen

Cand. theol Carsten Korsholm Poulsen

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.