Alle har en skytsengel

Iben Thranholm, teolog og journalist. Foto: Leif Tuxen.

Hver gang Gud skaber et menneske, skaber Han også en skytsengel til det. Det har altid været en del af den katolske kirkes tro, at hvert enkelt menneske har en skytsengel, som værner og vejleder det, skriver teolog og journalist Iben Tranholm

Spørgsmål:

Kære Iben Thranholm

Jeg er meget søgende i den katolske tro, derfor har jeg følgende spørgsmål:

Hvordan er det med skytsengle, har vi en personlig, og hvad er deres opgave, hvis de findes?

Jeg mener, jeg i en drøm har set en ung mand, som jeg er sikker på, var min skytsengel.

Jeg er opvokset i den protestantiske tro og føler, den er "fattig", og jeg har for nylig fået Jomfru Maria ind i mit bønsliv. Det føler jeg stor glæde ved, og det må være tegn på, at Gud leder mig den rigtige vej.

Med venlig hilsen

Inge Jensen

Svar:

Kære Inge Jensen,

Hver gang Gud skaber et menneske, skaber Han også en skytsengel til det. Det har altid været en del af den katolske kirkes tro, at hvert enkelt menneske har en skytsengel, som værner og vejleder det.

I forhold til din drøm vil jeg helt sikkert mene, at det sagtens kan være, at du har set din skytsengel. Drømmesyn er velkendt i Bibelen.

Som vejledere og værnere er englenes funktion både at bringe Guds nærvær ind i menneskenes liv og bud om hans vilje. Samtidigt beder de for den enkeltes sjæl og beskytter mod såvel fysiske som åndelige onder.

I reglen anses engle for at være intetkøn. De indgår jo ikke ægteskab og får ikke børn. Men ofte omtales de i Bibelen som hankøn som for eksempel ærkeenglene Mikael, Gabriel og Rafael.

Du nævner også Jomfru Maria. Udover at være Guds moder er hun også englenes dronning, så alt i dit tilfælde synes at gå op i en højere enhed.

Venligste hilsener,

Iben Thranholm,

informationschef for den katolske kirke i Danmark