Er det forkert at sige åh Gud?

Baggrunden for buddet om ikke at misbruge Guds navn er, at navnet repræsenterer Gud selv og ikke blot er et ord, forklarer teolog Morten Munch. - Foto: Foto:

Sprog gør altid noget ved os. Og anvendelsen af Guds navn i flæng er nedbrydende for relationen til Gud, svarer teolog Morten Munch

Spørgsmål:

Vi har en familiediskussion omhandlende: må man sige "Åh Gud", eller bruge Guds ord i almindeligt talesprog? Jeg mener, at ét af de ti bud: "du må ikke misbruge Herren din Guds navn" bl.a. betyder, at vi ikke bør bruge sætningen "åh gud" i flæng.

Venlig Hilsen
Lotte Beltoft

Svar:

Jeg håber, at I har haft en konstruktiv diskussion om brugen af Guds navn i familien. Baggrunden for buddet om ikke at misbruge Guds navn er, at navnet repræsenterer Gud selv og ikke blot er et ord. Intentionen er dobbelt: At værne om Guds ære og værne om menneskets relation til Gud og det hellige.

Buddet går imod at anvende Guds navn i forbindelse med spot, løgn og besværgelser, men danner i min forståelse også front mod en mere tilfældig og respektløs brug af Guds navn.

Jeg vil dog skelne mellem misbrug af Guds navn i en religiøs kultur, hvor man er sig bevidst, hvad man gør, og misbrug af Guds navn i en sekulariseret kultur, hvor man ikke ved, hvad man gør, fordi man har mistet sansen for det hellige.

Men uanset sammenhæng er anvendelsen af Guds navn i flæng og uden omtanke nedbrydende for relationen til Gud. Sproget gør altid noget ved os, også når sproget består af ureflekterede talemåder.

Med venlig hilsen
Morten Munch
Teologisk rådgiver i Dansk Oase
Sognepræst i Værløse

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.