Fredag er fiskedag

Mange katolikker spiser fisk om fredagen, som også bliver betragtet som en bodsdag, hvor man mindes Jesu lidelse og død, skriver Kirsten Kjærulff.

SPISEREGLER: Mange katolikker spiser fisk om fredagen, som også bliver betragtet som en bodsdag, hvor man mindes Jesu lidelse og død, skriver Kirsten Kjærulff

Spørgsmål:

Jeg har læst det utroligt gode svar med hensyn til forskellen mellem katolicisme og protestantisme, men ét spørgsmål er dog stadig ubesvaret. Jeg har altid tænkt over, om der er en forskel på, hvad de spiser?

Julie

Svar:

Kære Julie

Nej, der er ingen forskel i den mad, man spiser som katolik og som protestant. Jesus har jo selv sagt, at al føde er god og ren. Derimod er der tradition for, at katolikker lægger mere vægt på faste som en form for "bøn med kroppen". Så i fastetiden er der tradtion for, at man spiser mere asketisk og så vidt muligt ikke spiser kød, men fisk i stedet for.

Af samme grund er der mange katolikker, som spiser fisk om fredagen, som også bliver betragtet som en bodsdag, hvor man mindes Jesu lidelse og død. Men det er der vist også mange protestanter, der gjorde tidligere. Det gjorde vi i hvert fald i mit barndomshjem, som var protestantisk.

Prøv at gå ind i Katolsk Minileksikon på hjemmesiden www.katolsk.dk under "spørgsmål og svar".

Venlig hilsen

Kirsten Kjærulff

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

I temaet "Kristne kirker og trosretninger" under "Religiøse svar" kan du læse flere spørgsmål og svar om forskelle og ligheder mellem katolikker, ortodokse og protestanter.