Hospitalsvæsenets forbillede

Johanitterordenen flyttede til Malta (1530-1798), hvorfra de har navnet Malteserordenen og deres særlige korstegn: Malteserkorset.

HJÆLPEARBEJDE: Johanitterne er den ældste gejstlige ridderorden, som stadig eksisterer, skriver katolske Kirsten Kjærulff

Spørgsmål:

Hvad står Johanitterordenen for?

Rasmus

Svar:

Kære Rasmus

Johanitterordenen er den ældste gejstlige ridderorden, som stadig eksisterer. Den blev grundlagt i korstogenes tid, dvs. allerede før år 1000, hvor Johanitterridderne havde som opgave at pleje de sårede og syge. Allerede i det 10. århundrede fandtes de i Jerusalem ved Skt. Johannes Hospital. Senere fik ordenen også den opgave at beskytte pilgrimmene, som var på vej til og fra Det Hellige Land.

Johanitterordenen fik stor betydning som forbillede for hele middelalderens hospitalsvæsen. Senere – efter at islam havde erobret Det hellige Land - flyttede ordenen til Rhodos (fra 1309–1522) og derefter til Malta (1530-1798). Herfra har de navnet Malteserordenen og deres særlige korstegn: Malteserkorset. Deres flag er rødt med et hvidt kors.

Nu har ordenen hovedkvarter i Rom, hvorfra den organiserer hjælpearbejde til de fleste katolske lande. Også i Danmark har der været Johanitterklostre med tilhørende hospitaler (i Antvorskov, Odense, Viborg, Ribe, Horsens og andre steder). Johanitterordenen findes stadig i Danmark.

Venlig hilsen

Kirsten Kjærulff
Katolsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.