Hvad sker der efter døden?

Når Gud skaber en ny verden, vil alle mennesker få et nyt legeme, skriver Carsten Korsholm Poulsen. - Foto: Foto: sxc.hu

Menneskets sjæl lever videre, når vi dør, skriver undervisningskonsulent Carsten Korsholm Poulsen

Spørgsmål:

Hvad sker der efter døden ifølge kristendommen?

Celina

Svar:

Når et menneske dør, begynder dets fysiske legeme at opløses og vil snart helt forsvinde. Menneskets åndelige jeg undertiden kaldet dets sjæl - vil fortsætte sin eksistens. Bibelen (der er grundlaget for viden om kristendommen) fortæller ikke detaljeret om situationen efter døden. Oftest beskrives den som en søvn altså en ikke-bevidst tilstand.

Men det er helt tydeligt, at sjælen ikke fortsætter i en ny krop ved genfødsel eller hjemsøger denne tilværelse som spøgelse eller lignende.

Hvad Bibelen derimod er meget tydelig omkring er, hvad der sker på et ganske bestemt tidspunkt efter døden. Den dag, hvor Gud lader denne verden ophøre og skaber en ny verden, sker der noget afgørende med alle mennesker, lige meget hvornår de så dør: alle skal opstå og få et fysisk legeme igen.

Derefter kommer dommen hvor menneskets valg i dette liv afgør, hvor det kommer til at være i evigheden. De mennesker, der er døde i troens livsforbindelse med Gud, vil leve i den nye verden, hvor der er endnu bedre end i Paradiset (frelsen). De andre mennesker vil leve en tilværelse borte fra Gud og hans lys og liv og glæde (fortabelsen).

Dette er meget kort Bibelens og dermed kristendommens svar på, hvad der sker efter døden. Det kan lyde så koldt og faktuelt det med frelse og fortabelse, men hoved-pointen for de kristne til alle tider er netop at få fortalt om frelsens mulighed og at få så mange som overhovedet muligt til at vælge Gud!

Kristendommens syn på tilværelsen efter døden viser, at kristendommen helt fundamentalt adskiller sig fra de østlige reinkarnations-religioner, hvor menneskets sjæl netop genfødes fra krop til krop. Den adskiller sig også fundamentalt fra de religioner, der søger hjælp hos de afdødes ånder.

I synet på tilværelsen efter døden er kristendommen mest på samme linje som jødedom og islam.

Med venlig hilsen
Carsten Korsholm Poulsen
Undervisningskonsulent i Indre Mission