Hvid er tegn på sparsommelighed

De mange hvidkalkede kirker sætter et tydeligt præg på det danske landskab.- Foto: Arikiv

Selvom den hvide farve i kirken symboliserer renhed, så er forklaringen på de mange hvide kirketårne mere jordnær, skriver sognepræst Jørgen Kjærgaard

Spørgsmål:

Vi har længe spekuleret over, hvorfor mange gamle landsbykirker på Fyn og på Sjælland er kalket hvide. Betyder farven hvid noget (symbolsk)? F.eks. renhed?

J. Frederiksen

Svar:

Farven hvid symboliserer ganske rigtigt renhed og uskyld. I den kirkelige symbolik først og fremmest anvendt i billedkunsten og i de kirkelige tekstiler, f.eks. alterklædning og messetøj. Den hvide farve var i antikken forbeholdt festdragten eller rige folk, der ikke arbejdede og fik snavs på tøjet - og blev på den baggrund et udtryk for også dåbsklædningens renhed. Et sent kulturmønster har overført denne symbolik til brudekjolen...

Men der er næppe tale om symbolik, når det drejer sig om hvidkalkede kirker. Netop på Sjælland findes jo også flertallet af landets rødkalkede kirker, og denne farvevariation har, så vidt jeg har kunnet undersøge det, en aldeles prosaisk baggrund.

Kalkning af huse havde i ældre tid to simple formål: at give bygningen en vejrbeskyttende overflade og at udjævne forskelle i det underliggende byggemateriale. Huse bygget fortrinsvis af røde mursten blev kalket røde, gule sten fik gul kalk, og den hvide kalk, som var den billigste, blev brugt når man ikke ville bekoste en farve.

Da man i det sene 1700-tal begyndte at blive bevidste om bygningsfarverne i byerne, og især dyrkede det italienske, opstod der uenighed om netop den hvide farve. Man troede, at alle bygninger i antikkens Grækenland og Italien havde strålet i hvidt marmor, og ønskede at efterligne stilen på dansk grund.

En københavnsk skribent i samtiden luftede offentligt sin utilfredshed med den nye mode, og advarede mod, at "...vi med Tiden komme til at boe ligesom iblandt Kridtbjerge og troe at Kiøbenhavn er forflyttet til Møensklindt«. Læger advarede om, at den hvide farve kunne være skadelig for øjnene!

På landet blev man ved med at kalke gårde, huse og kirker som man altid havde gjort; og de hvide kirketårne som kan tælles i enhver dansk udsigt, er nu ligefrem med til at give det danske kulturlandskab sin unikke karakter.

Med venlig hilsen
Jørgen Kjærgaard, sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.