Hvordan ser kirken på depression?

Kirken er hverken imod samtaleterapi eller lykkepiller, siger sognepræst Morten Munch. Bøn kan være en støtte for den kristne - ligesom omsorg fra familie og venner. Foto: colourbox.com

Må kristne tage lykkepiller, og hvad mener kirken helt præcist om depression? Hvem skal hjælpe - Gud eller læger? Sognepræst Morten Munch svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

En af mine gode venner går lige nu igennem en svær depression. Hun vil helst ikke begynde at tage lykkepiller, da hun har en masse fordomme om dem men mener, at man godt kan blive helbredt bare med hjælp af sine medmennesker.

Da kom jeg til at tænke på, hvordan kirken vil håndtere sådan en sygdom som depression? Tror kirken, at man kan blive helbredt kun ved hjælp af sine venner og sin familie, eller skal der stærkere midler til? Eller mener kirken måske, det er dæmoner, der skal suges ud af ens krop?

Venlig hilsen
Laura

Svar:

Kære Laura

Når mennesker oplever depression, er et godt netværk af venner og familie utrolig værdifuldt. Det kan ikke undervurderes.

Lykkepiller kan være nyttige for folk med depression

Når man oplever depression er det samtidigvigtigt at opsøge en læge, der kan henvise til en professionel terapeut eller psykiater.

Jeg vil aldrig anbefale brug af medicin som eksempelvis lykkepiller uden samtaleterapi. Samtalen (med en professionel behandler) er det centrale redskab. Medicin efter lægens/behandlerens anbefaling kan støtte processen, ligesom også omsorgen fra familie og venner er en vigtig støtte.

Gud kan bruger lægernes faglighed

Du spørger til troens og kirkens plads i helbredelse. For en kristen vil det ofte være naturligt at bede Gud om helbredelse ved siden af og sammen med de andre tiltag, jeg har anbefalet, ikke i stedet for.

Ofte bruger Gud jo andre menneskers omsorg og lægelig indsigt til at hjælpe os. Det vil være rigtig fint, hvis du beder til Gud for din veninde. Måske I også kan bede sammen om, at hun må få det bedre eller opsøge en kirke, der kan hjælpe.

Spørgsmålet om dæmoner vil forskellige kirker se ret forskelligt på helt overordnet. De fleste vil dog nok i jeres tilfælde sige, at det ikke er relevant. Negativ indflydelse af dæmonisk karakter vil som regel have helt specifikke kendetegn, som slet ikke er inde i billedet her.

Venlig hilsen og ønsket om god bedring
Morten Munch
Sognepræst og panelist på religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.