Hvorfor accepterer kristne ikke slør?

Nonner giver afkald på alt det, som kan henlede opmærksomheden på deres legemlige skønhed, skriver katolske Kirsten Kjærulff. Foto: Foto: Sxc.hu

Slør i Bibelen var tegn på, at kvinden var underordnet sin mand. Det kvindesyn har mange svært ved at acceptere i dag, svarer katolske Kirsten Kjærulff

Spørgsmål:

Der står i Bibelen, at kvinder skal lukke sig. Og nonner er også tildækkede, hvad er grunden til, at nogle kristne ikke kan acceptere tildækkelser?

Og man kan ikke sige, det var den tid, gamle dage. For så mener man, at man ikke kan bruge Bibelen nu og at det var i gamle dage. Var kristendommen så også i gamle dage? :)

Hilsen Maryam

Svar:

Kære Maryam ,

Hvis kristne ikke kan acceptere, at en kvinde bærer slør, er det muligvis, fordi de opfatter det som en demonstration imod kvinders frihed og ligestilling med manden.

Men du har ret i, at kvinder i Bibelen skulle bære slør (altså tildække deres lange hår). Det gjaldt især i menighedens forsamling, dvs. når de var samlet til gudstjeneste. (Se 1. Kor. 11,4: Enhver mand, der beder eller taler profetisk med noget på hovedet, bringer skam over sit hoved. Men enhver kvinde, der beder eller taler profetisk med utildækket hoved, bringer skam over sit hoved.)

Det har da også været almindeligt helt op til nutiden, at kristne kvinder bar et let, symbolsk slør - eller bare et tørklæde - over deres hår, når de var til gudstjeneste.

Kvindernes slør i Bibelen var et tegn på, at kvinden er underordnet sin mand. Det er naturligvis dette kvindesyn, som mange i det moderne Vesteuropa ikke kan acceptere, og derfor har man i de fleste lande afskaffet kvindernes slør, selv om det er i modstrid med Bibelen.

Når nonner bruger slør og ordensdragt, er det, fordi de har aflagt løfte til Gud om at tilhøre ham alene og derfor giver afkald på alt det, som kan henlede opmærksomheden på deres legemlige skønhed. Så her i klostrene har Bibelens ord stadig gyldighed.

Hvis du læser engelsk, kan jeg henvise dig til en lang artikel på internettet om netop dette emne: http://www.bibleviews.com/Veil.html

Med venlig hilsen
Kirsten Kjærulff
Katolsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.