Spørg

Kan vi holde katolsk bryllup i en folkekirke?

Ved blandede ægteskaber kan biskoppen, hvis der er alvorlige grunde derfor, give tilladelse til, at ægtevielsen finder sted i en ikke-katolsk kirke, fortæller katolsk forfatter Kirsten Kjærulff. Foto: Arkivfoto

Parret må tale med den katolske sognepræst og høre, om der måske kan indgås et kompromis, svarer katolsk forfatter og foredragsholder Kirsten Kjærulff

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Min kæreste og jeg vil gerne giftes. Problemet er bare, at han er protestant og jeg er katolik, og vi kan ikke blive enige om, hvilken kirke vi skulle blive gift i. Vi føler begge, at vi har en stærk tilknytning til hver vores kirke og ville jo allerhelst, at man kunne få begge dele med.

Mens det for min kæreste udelukkende drejer sig om identitet og tilhørsforhold, er der mere på spil for mig, da min familie på ingen måde vil acceptere andet end et katolsk bryllup, og derfor vil jeg miste dem, hvis jeg vælger at blive gift i folkekirken.

Har I nogle gode råd til, hvad vi kan gøre for at nå frem til en løsning, vi begge kan leve med, eller virker det helt håbløst?

Venlig hilsen
Lena

Svar:

Kære Lena

den katolske kirkes hjemmeside får man følgende svar under overskriften "Katolsk praksis":

Ægtevielse
"Brudeparret må i god tid, helst senest 6 måneder inden vielsen, henvende sig til sognepræsten for at få bragt de nødvendige formaliteter i orden og modtage undervisning om ægteskabet. Hvis bruden er katolik, bør henvendelsen ske til hendes sognepræst.

Ved blandede ægteskaber kan biskoppen, hvis der er alvorlige grunde derfor, give tilladelse til, at ægtevielsen finder sted i en ikke-katolsk kirke og foretages af en præst i denne kirke (i visse tilfælde kan biskoppen også give tilladelse til borgerlig vielse). Henvendelse sker til ens sognepræst. Attest for katolsk gyldighed af en sådan ægtevielse kan udstedes af Katolsk Bispekontor."

LÆS OGSÅ: Tværkirkelige forældre: Hvor skal vores barn døbes?

Det vil sige, at parret må snakke med brudens katolske sognepræst og høre, om der måske kan indgås et kompromis, således at også en protestantisk præst kan være til stede ved den katolske vielse.

Brudgommen må dog også acceptere at gå til katolsk ægteskabsforberedelse, da den katolske ægtevielse jo er et sakramente (i modsætning til den protestantiske). I den forbindelse vil man måske også kunne finde frem til en løsning, som begge parter kan acceptere.

Venlig hilsen
Kirsten Kjærulff
Katolsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.