Kristendom og dyreetik

Kan jeg som kristen få min kat aflivet?

Spørgsmål om kristendom og etik

Hej Flemming!

Har du en viden om, hvordan vi i kristendommen bør forholde os til aflivning af dyr??? Jeg ville blive glad, hvis du kunne referere til tekster, jeg også selv kan læse.

Jeg taler om min egen kat, der er uhelbredeligt syg, har ofte smerter og er blevet aggresiv over for sin søster-kat. Dyrelægen siger, hun ikke kan gøre mere for katten.

Jeg holder rigtigt meget af dyr, og derfor smerter det mig at se den lide, og jeg vil derfor gerne kunne tage den endelige beslutning om aflivning. Men Gud bestemmer jo over liv og død - kan jeg så tage en sådan beslutning?

Hilsen,
Mette

Svar

Kære Mette

Efter som Gud har skabt dyrene, er han også Gud for dem. Men han sætter mennesket til at herske over dyrene og jorden, hvilket er et herskerskab, der selvfølgelig er underlagt Guds dom.

Men mennesket er hersker over dyrene; derfor - hvis din kat lider - og lægen ikke kan gøre mere for den - så er det din opgave at tage konsekvensen: skal den lide eller ikke?

Hvis katten havde levet i naturen - og ikke hjemme hos dig, så ville den sikkert ikke have levet særligt længe med sin sygdom.

Hvis du tager din beslutning ud fra et kærligt syn på, hvad der er et godt liv for din ene kat, så kommer du sikkert rigtigt langt i din beslutning - og det er jeg overbevist om også er Vor Herres mening om den sag.

Kærlige hilsener,
Flemming