Kristne tror at Gud er kærlighed

Kristendommen fortæller, at vi først og fremmest kender Gud som Sønnen, der blev til et kødeligt og historisk væsen, Jesus Nazaræeren, skriver Tom Thygesen Frederiksen.

GUDSFORSTÅELSE: Jesus er for Jehovas Vidner kun en engel, og for islam kun en profet med overnaturlige evner, skriver Tom Thygesen Frederiksen

Spørgsmål:

Jeg er som udgangspunkt kristen, men jeg har desuden taget lidt fra andre religioner. Har taget lidt fra jødedommen, katolikkerne og Jehovas Vidner. Desuden baserer jeg min tro på pinsekirken. Jeg synes, at jeg kan få det hele til at passe sammen under Biblens ord. Mit spørgsmål er, om jeg har flere guder, da jeg har flere "trosretninger"? Efter min mening er det jo én og samme Gud. Men tager jeg helt fejl?

Sanne

Svar:

Hej Sanne!

Kristendommen fortæller at Gud er ét væsen, som møder os i tre personer, Faderen, Sønnen og Helligånden.

Alle de religioner og bekendelser, som du følger, tror på den ene af de tre personer, nemlig Faderen. Det er Jakobs, Isaks og Abrahams Gud, som også muslimerne tror på. I den forstand har du ret. Det er samme Gud.

Men kristendommen (hvad enten det er pinsekirken eller den katolske, lutherske eller ortodokse kirke) fortæller, at vi først og fremmest kender Gud som Sønnen, der blev til et kødeligt og historisk væsen, Jesus Nazaræeren - eller Kristus - som udtrykte Guds endegyldige budskab til os. Det er i al korthed:

Gud Faderen har skabt verden og sin retfærdige lov, men mennesket kan pga. sit slægtskab med Adam ikke følge Loven og dermed være retfærdigt. Men mennesket skal få del i Guds Rige, som er ved at bryde frem, og som består af uendeligt ansvar og uendelig kærlighed fra Gud og givet til Gud og medmennesket. Kristus tog mennehedens svigten på sig, led og død og genopstod. Tror man dette, og bliver man ét med Kristus via kirkens sakramenter, bliver man indbygger i Riget.

Troen på at Jesus Kristus er Gud, og at det er ved ham alene, at man kan befries, det er den helt afgørende ting for at være kristen.

Det tror fx Jehovas Vidner og muslimer ikke på. Jesus er for Jehovas Vidner "kun" en engel, og for islam "kun" en profet med overnaturlige evner. Mens jøderne stadig venter på en anden Messias end Jesus. Derfor tror disse religioner alligevel ikke på samme Gud som kristne. Man kan også sige det sådan:

Jehovas Vidner, islam og jødedom tror på Gud som retfærdighed - og at mennesket ved egen dyd kan være retfærdigt. Kristne tror på Gud som kærlighed - og at mennesket kun kan være retfærdigt via Guds kærlighed og Nåde og via troen på Kristus.

Måske et indviklet svar på et indviklet spørgsmål?

Venligst

Tom Frederiksen
Dialogcentret

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.