Lær den katolske praksis at kende

Du behøver ikke at konvertere, før I gifter jer, men den undervisning, I modtager som forberedelse til ægteskabet, vil give dig et bedre kendskab til den katolske tro, skriver Kirsten Kjærulff.

Spørgsmål:

Hej

Jeg er en person, der aldrig har haft den helt store interesse i den danske folkekirke, men at være til messe i Italien i en katolsk kirke har givet mig lyst til at vide mere om katolicismen og eventuelt konvetere.

Jeg og min kæreste snakker om at blive gift. Vi bor i øjeblikket i Rom. Han er italiener og katolik, jeg dansker og protestant.

Det, vi bare ikke er klar over, er, hvad der skal ske inden bryllupet, hvis jeg konveterer til katolicismen. Jeg ved, at de italienske katolikker har dåben, to "konfirmationer", og senere ægteskabet.

Skal jeg døbes og konfirmeres, inden der kan være bryllup? Jeg er døbt og konfirmeret i den danske folkekirke. Hvad skal der ske, hvis jeg konverterer? Hvordan gør jeg?

På forhånd tak

Alice

Svar:

Kære Alice

Du kan godt blive gift med en katolik, selv om du ikke selv er katolik. Men I skal i god tid, helst senest 6 måneder inden vielsen, henvende jer til sognepræsten for at få bragt de nødvendige formaliteter i orden og modtage undervisning om ægteskabet.

Du behøver altså ikke at konvertere, før I gifter jer, men den undervisning, I modtager som forberedelse til ægteskabet, vil give dig et bedre kendskab til den katolske tro og dermed også et bedre grundlag for at beslutte, om du senere vil konvertere til den katolske kirke.

Hvis du ønsker at konvertere, er det vigtigt, at du så tit som muligt går til søndagsmessen i en katolsk kirke, så du kan lære dens levende praksis at kende, dens bøn og dens liturgi og det levende fællesskab i menigheden. Dernæst skal du have solid undervisning af en katolsk præst, en undervisning, som er mere omfattende end den, man modtager til ægteskabsforberedelse.

Når du og præsten synes, du er parat, skal du i forbindelse med optagelsesceremonien modtage 3 sakramenter: 1) Bodens sakramente (skriftemål), 2) Firmelsen (konfirmationen)og 3) Eukaristien (nadveren). Derimod skal du ikke døbes, hvis du allerede er døbt i folkekirken. Den kristne dåb er gyldig for alle kristne konfessioner.

Der er meget at lære. På dansk er der lige udkommet en stor ny katolsk katekismus, som er meget oplysende og inspirerende: "Den Katolske Kirkes Katekismus". (Den er kommet for en del år siden på mange andre sprog, blandt andet også italiensk).

Der findes også en sjov, men samtidig absolut lødig og oplysende bog: "Kunsten at overleve, når man er gift med en katolik"(Katolsk Forlag). Du kan også finde en masse ved at gå ind på den katolske kirkes hjemmeside: www.katolsk.dk. Her finder du blandt andet også "Katolsk Minileksikon", som er en guldgrube, når man søger kort, men samtidig dybtgående oplysning om forskellige emner. (Se for eksempel underopslagsordene "Eukaristi", "firmelse" og "bodens sakramente").

Men det vigtigste er, at du modnes i katolsk tænkning og livsform. Det er en proces, som tager lang tid, men som åbner for nye, betagende perspektiver.

Jeg ønsker dig alt godt for dit ægteskab og din konversion.

Kirsten Kjærulff,

katolsk forfatter

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.