Min mands røgelse generer hele familien!

"Jeg bruger de små tynde røgelsespinde, som vist egentlig kommer fra buddhistisk tradition. De kan bestemt ikke på nogen måde være skadelige for helbredet," skriver forfatter og foredragsholder Kirsten Kjærulff. Foto: Cary Bass/wikimedia.org

"Kirkerøgelse er, så vidt jeg ved, slet ikke beregnet til brug i private hjem," svarer katolsk forfatter Kirsten Kjærulff

Spørgsmål:

Jeg har brug for hjælp til at tackle en konflikt på hjemmefronten,
hvor min katolske mand er begyndt at brænde røgelse af indenfor. Jeg kan simpelthen ikke holde lugten ud og har i øvrigt læst mig til, at røgelse er tyve gange mere forurenende end udstødningen fra bilerne på motorvejen.

Jeg har sagt, at han må gå i kirke og få røgelse dér, for jeg kan simpelthen ikke holde det ud og synes så slet ikke, at det er rimeligt at vores tre små børn skal udsættes for det. Hvad gør jeg?

Med venlig hilsen
Nina

Svar:

Kære Nina

Røgelse er en dejlig ting i Den katolske kirkes liturgi, men hvis det er samme slags røgelse, din mand bruger i jeres stue, kan jeg godt forstå, du synes, det er for meget. Kirkerøgelse er virkelig svær at styre og er, så vidt jeg ved, slet ikke beregnet til brug i private hjem, hvor den kan virke meget voldsomt.

Jeg må indrømme, at jeg også elsker røgelse, men jeg bruger de små tynde pinde, som vist egentlig kommer fra buddhistisk tradition. De kan bestemt ikke på nogen måde være skadelige for helbredet.

Men hvis de er skadelige for ægteskabet, ville jeg nu under alle omstændigheder råde din mand til at undvære røgelsen og til gengæld glæde sig over den i kirken.

Det er ikke i katolsk ånd at insistere på en sådan ydre ting i gudsforholdet, hvis det forplumrer kærligheden mellem mand og hustru.

Med venlig hilsen
Kirsten Kjærulff
Katolsk forfatter, foredragsholder og panelist ved religion.dk