Sand rigdom begynder med gudsfrygt

Thomas Aquinas kaldte sit store hovedværk "Summa Theologica" for værdiløst hø sammenlignet med det, Gud havde åbenbaret ham.

MINI-TEMA: At være fattig i ånden er at indse, at menneskelig spekulation ofte kun er forfængelighed og tomhed, skriver Kirsten Kjærulff

Hvem er de fattige i ånden, som Jesus taler om i Bjergprædikenen? Kirsten Kjærulff giver her tredje og sidste svar. Læs også svarene fra biskop Karsten Nissen og sognepræst Kristine Stricker Hestbech.

"De fattige i ånden" kan naturligvis tolkes på forskellige måder. I katolsk tradition forstås det først og fremmest sådan, at man også hvad det åndelige angår skal være ydmyg.

Jesus siger jo i Matthæus 18,3:

"Sandelig siger jeg jer: Hvis I ikke vender om og bliver som børn, kommer I slet ikke ind i Himmeriget." Og "Guds Rige hører sådanne til."

Derfor kan det naturligvis også forstås både som enfoldig, evnesvag, handicappet o.l, men grundlæggende betyder det at være ydmyg. At indse at menneskelig spekulation ofte kun er forfængelighed og tomhed, og at den sande rigdom er den visdom, som begynder med gudsfrygt.

Et smukt eksempel er Thomas Aquinas (1225-1274), Middelalderens største teolog og filosof, hvis tænkning også i dag er aktuel. Da han stod foran fuldendelsen af sit store hovedværk "Summa Theologica," kasserede han det og kaldte det for værdiløst hø sammenlignet med det, Gud havde åbenbaret for ham i bøn og kontemplation.

Venlig hilsen

Kirsten Kjærulff
Katolsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.