Stolaer kan være rigt udsmykket

Stolaer kan være rigt udsmykket og findes i de liturgiske farver, skriver Kirsten Kjærulff.

RELIGIØS BEKLÆDNING: Hvad er en stola? Kirsten Kjærulff svarer

Spørgsmål:

Jeg er hovedopgavestuderende på Danmarks Journalisthøjskole - og skriver om illegal immigration. I den forbindelse har jeg til en reportage brug for det korrekte fagudtryk for det skærf eller tørklæde, som en katolsk præst i Spanien typisk bærer i forbindelse med en bisættelse. I dette tilfælde bar præsten en hvid præstekjole, og tørklædet, der var langt og hang om hans hals og næsten ned til jorden, var lilla. Kan du oplyse mig om den korrekte betegnelse for denne genstand?

Viggo Lepoutre Ravn

Svar:

Kære Viggo

Klædningsstkket, som en katolsk præst bærer over sin alba hedder en STOLA. Han bruger den, når han ikke bærer messehagelen. Stolaen findes i alle de liturgiske farver. Lilla er sorgens og bodens farve. I kirkeåret markeres faste-tiden og advent med lilla. I "Katolsk Minilksikon" står der:

"Stola (lat. lang kjole). Et liturgisk klædningsstykke, som er det egentlige tegn på diakoners, præsters og biskoppers vielser. Består af et langt bånd af stof, som af diakonen bæres som et skærf over venstre skulder, mens det bæres over begge skuldre og hænger ned foran hos præster og biskopper. Stolaer kan være rigt udsmykket og findes i de liturgiske farver."

Du kan sikkert hente flere nyttige oplysninger til din opgave ved at kigge i dette leksikon, som du finder på Den Katolske Kirkes hjemmeside. Her finder du længst til højre
"Spørgsmål og svar," og Herunder står Katolsk Minileksikon.

Venlig hilsen

Kirsten Kjærulff

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.