LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Vores svigerdatter er Jehovas Vidne - er det derfor, vi ikke ser dem?

Jeg synes, I skal foreslå et møde, hvor I lægger jeres uro og bekymringer på bordet. Spørg, hvad deres valg af svigerfamilien og dermed fravalg af jer skyldes, skriver tidligere Moon-medlem Martin Herbst

Når jeres søn og svigerdatter vælger at være sammen med hendes forældre frem for jer, er det et aktivt valg. Og det skyldes ikke, at de ikke længere elsker jer, men at de elsker Gud mere, svarer tidligere Moon-medlem og sognepræst Martin Herbst

Spørgsmål:

Kære religion.dk

Vi har et lille problem i vores familie, som vi gerne vil have lidt hjælp til at opklare.

Vores søn på 28 år er for et år siden blevet gift med en pige, som er Jehovas Vidne. Vi selv er almindelige kristne, også vores søn og datter. Problemet er, at vi ikke mener, vi mere har den kontakt til vores søn og svigerdatter, som vi havde inden vores svigerdatter blev genoptaget i Jehovas Vidner, efter hun havde været udstødt efter en skilsmisse.

Det er som om, de ikke rigtigt vil være sammen med os. De er næsten sammen med hendes familie hver weekend, men der kan godt gå flere måneder, hvor vi ikke ser dem.

LÆS OGSÅ: Ti vigtigste ting om Jehovas Vidner?

Er det en del af deres tro, at de ikke må være sammen med os ikke-vidner, eller hvad? På forhånd mange tak. Håber I kan hjælpe os lidt med at forstå, hvad det er, der sker.

Med venlig hilsen
Jørgen

Svar:

Kære Jørgen

Tak for dit brev. Jeg forstår godt jeres uro og skuffelse over, at jeres søn og svigerdatter foretrækker samværet med hendes forældre frem for samværet med jer.

Du skriver, at hun og hendes forældre er medlemmer af Jehovas Vidner. Det er nøglen til at forstå, hvad det er, der foregår. I Jehovas Vidner er der en skarp skelnen mellem dem, der er indenfor og dem, der er udenfor.

De, der er indenfor, repræsenterer Guds sandhed og vilje. De, der er udenfor, repræsenterer det modsatte, selvom de naturligvis ikke selv er klar over det. Så ville de jo være med i Jehovas Vidner.

LÆS OGSÅ: - Jeg må ikke snakke med deres barn

Når jeres svigerdatter og jeres søn således vælger at være sammen med hendes forældre frem for jer, er det ikke kun et spørgsmål om, at man foretrækker en familie frem for en anden. I deres optik er noget langt større og alvorligere på færde.

Det er et spørgsmål om at foretrække Gud frem for Satan, Guds vilje frem for menneskers vilje, og hvad der muligvis kan virke endnu mere nedslående for jer, at foretrække Guds kærlighed frem for menneskers kærlighed.

Det er med andre ord fejlagtigt at tolke deres opførsel og valg som et udtryk for tvang. Pointen er ikke, at de ikke må være sammen med jer, men snarere, at de ikke vil. Pointen er heller ikke, at de så ikke længere elsker jer, men at de elsker Gud mere. Det får den praktiske konsekvens, at jeres søn og svigerdatter ser langt mere til hendes forældre og omgangskreds end til jer og jeres omgangskreds.

Spørgsmålet er naturligvis, om jeres søn foretrækker samværet med hendes familie på grund af sin loyalitet over for hende, eller fordi han også har valgt at være med i Jehovas Vidner.

Måske befinder han sig endnu i en splittet situation. Måske er han ikke længere en helt så almindelig kristen, som I antager. Det betyder, at der er en del løse ender, det ville være godt at få klarlagt. Så ved man i det mindste, hvordan landet ligger, og så kan man prøve at navigere i det.

Jeg synes, I skal foreslå et møde, hvor I ærligt og redeligt lægger jeres uro, bekymringer og bange anelser på bordet. Spørg, om det forholder sig således, som jeg her har antydet, eller om deres valg og dermed fravalg af jer skyldes noget helt andet.

LÆS OGSÅ: Min kommende svigerfamilie strammer kravene - hvad gør jeg?

Jeg ved, at det bliver et svært møde, og at det vil indebære en hel del ængstelse. Men ærlighed kan have en forløsende effekt. Ængstelse er heller ikke altid noget dårligt. Vi ængstes for dem, vi elsker, og hvis vi ikke ængstes for nogen, så er det et spørgsmål, om vi overhovedet elsker. Jeg ønsker jer et ærligt og kærligt møde.

Venlig hilsen
Martin Herbst
Tidligere medlem af Moon-bevægelsen og sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.