Spørg

Tænker jøder over, hvilken stamme de tilhører?

"Nutidens rabbinere er ikke nødvendigvis fra Levis stamme," skriver overrabbiner Bent Lexner. Billedet viser ortodokse jøder ved Grædemuren i Jerusalem. Foto: Iris

Jøder i almindelighed er af Judas stamme, men i dag betyder det i praksis kun ganske lidt, svarer overrabbiner Bent Lexner

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Det hører med til min børnelærdom, at det jødiske folk skulle være opdelt i 12 stammer efter Abrahams 12 sønner. Men hvordan forholder nutidens jøder sig til dette?

Går de rundt til hverdag og er bevidste om, at de tilhører den eller hin stamme? Eller er der i virkeligheden tale om et sløret kastesystem, hvor for eksempel kun folk af Levi stamme kunne blive præster? Og hvilke egenskaber knytter sig til de øvrige sønners?

Venlig hilsen
John

Svar:

Kære John

Først og fremmest drejer det sig om Jakobs 12 sønner, som kommer til at danne de 12 stammer.

LÆS OGSÅ:Hvem er jøde?

Traditionen fortæller, at de 10 stammer forsvinder, og tilbage er kun to stammer: Juda og Levi.

Jøder i almindelighed er af Judas stamme. Kun en lille del er knyttet til Levis stamme. Denne stamme er så delt i levitter og kohanitter.

LÆS OGSÅ:Hvad er kosher?

I dag betyder det i praksis kun ganske lidt, og nutidens rabbinere er ikke nødvendigvis fra Levis stamme.

Mange hilsener
Bent Lexner
Overrabbiner

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Andre læser lige nu