Spørg

Er den hinduistiske reinkarnation ikke egoistisk?

"I hinduismen er det ikke kun i det næste liv, at man enten får et godt eller dårligt liv. Det forholder sig faktisk sådan, at ens gode eller dårlige gerninger enten kan belønne eller straffe én i det nuværende liv eller i det næste liv," skriver Pirapaharan Navaratnam, der er radiograf og hindu.

Uanset hvilken trosretning man tilhører, stiler man efter noget i religionen, svarer hinduistiske Pirapaharan Navaratnam

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Er det ikke egoistisk, at man i hinduismen bare opfører sig pænt, så man kan få et bedre liv, næste gang man bliver reinkarneret? 

Ville det ikke betyde, at man kun bidrager til samfundet for, at det kan gavne en selv?

Venlig hilsen
Khalil

Svar:

Kære Khalil

Uanset hvilken trosretning man tilhører, stiler man efter noget i religionen. 

Kristne har nogle bestemte forskrifter, som de skal følge for at komme i Paradiset og ikke blive straffet af Gud og ende i Helvede. 

I islam skal man også følge Guds lov, der er nævnt i Koranen, så man kan opnå succes og frelse. Selvom mennesket må handle og foretage sine valg af egen frie vilje, så dømmer Allah én på dommens dag og sender én til enten haven eller til ilden. 

LÆS OGSÅ: Er genfødsel kun for hinduerne selv?

Så kristne og muslimer prøver også at leve som gode mennesker i det her liv og prøver at udføre gode gerninger, så de kan få et godt liv i Paradiset. 

Så med andre ord er både hinduer, kristne og muslimer egoistiske, og det samme må også gøre sig gældende i de fleste andre religioner.

I hinduismen er det ikke kun i det næste liv, at man enten får et godt eller dårligt liv. Det forholder sig faktisk sådan, at ens gode eller dårlige gerninger enten kan belønne eller straffe én i det nuværende liv eller i det næste liv (karma-loven). Så man ikke skal vente til en kommende dommedag. 

LÆS OGSÅ: Hvad er forskellen på reinkarnation og genopstandelse?

Det gør én mere bevidst, om de konsekvenser ens positive eller negative gerninger/handlinger får, og derfor bør hinduer opføre sig pænt i alle henseender. 

Selvom det er med henblik på noget "positivt" i det nuværende eller næste liv, kan det vel kun være positivt, at folk, uanset tro, opfører sig pænt i et samfund?

Venlig hilsen
Pirapaharan Navaratnam
Radiograf og hindu

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.