Spørg

Hvilke rettigheder har hinduistiske kvinder i Indien?

"Ligesom alle samfund, hvor store fisk æder de mindre fisk, er kvinder traditionelt det svage køn, derfor undrer det ikke, at de ikke fik ligeværdig behandling især i et kaste-inddelt samfund, hvor højkaste folk ser ned på lavkaste folk", skriver Dhamu Chodavarapu, der er hindu og debattør.

Hvis man ser det med religiøse øjne, har hinduisme meget stor respekt for kvinder, svarer hindu Dhamu Chodavarapu

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg har en projektopgave vedrørende hinduistiske kvinders rettigheder i Indien, til dette emne har jeg er par spørgsmål:


Bliver mænd og kvinder behandlet ens?


Hvem står for arbejdet i hjemmet?


Er hinduistiske kvinder blevet behandlet anderledes gennem årene?


Håber I kan hjælpe.


Med venlig hilsen 
Sofie

Svar:

Kære Sofie

Tak for dit spørgsmål. Det rammer et meget fundamentalt emne i ethvert samfund og religion. Religionen udgør et fundament, og fra det opbygges samfundets gøren og laden. Man bør skelne det fra hinanden, før man kan forstå hvert samfunds normer især i et pulveriserende dynamisk samfund.

Indiens hindu-samfund har været under besættelse i 1000 år under muslimer og 150 år under englænderne, derfor har den samfundsmæssige udvikling været defensivt indrettet, og udviklingen gik i stå. 

Behandlingen af kvinder i samfundet har været meget nedtrykkende og stagnerende. Hindu-kvinder har ikke oplevet ligeberettigelse og er blevet behandlet som under mænd. Men alligevel var der under englænderne nogle hinduer, der fik indført reformer for at forbedre kvinders stilling. Under muslimerne var det umuligt. 

LÆS OGSÅ: Hvordan bliver kvinder behandlet i hinduismen?

Ligesom alle samfund, hvor store fisk æder de mindre fisk, er kvinder traditionelt det svage køn, derfor undrer det ikke, at de ikke fik ligeværdig behandling især i et kaste-inddelt samfund, hvor højkaste folk ser ned på lavkaste folk.

Men hvis man ser det med religiøse øjne, har hinduisme meget stor respekt for kvinder. Alle vores guder har en kone, der udfører selvstændige gerninger, som har stor betydning i det daglige liv. Vi har en del festivaler til ære for disse kvindelige guder, hvor kvinder og mænd er aktive deltagere.

Lovmæssigt har kvinder og mænd samme rettigheder. I gamle dage fik kvinder deres arv som medgift og særeje, men nu er medgiften afskaffet, nu har de samme arverettigheder.

LÆS OGSÅ: Bærer hinduer tørklæde?

Med hensyn til køkkenarbejde var det traditionelt kvindens job. I min barndom har min far aldrig været i køkkenet, vi havde køkkenpiger under min mors opsyn. Men nu om dage kan man se mange mænd deltage i køkkenet og sågar lave mad og passe børn alene, hvis kvinden er udearbejdende.

Jeg snakker kun om veluddannede familier, men Indien består af cirka 30- 40 % analfabeter, som unægteligt følger traditionel kvindeundertrykkende levevis. 

Jeg håber, du fik svar til spørgsmålene, men du er velkommen til at kontakte mig, hvis du vil vide mere. 

Venlig hilsen
Dhamu Chodavarapu 
Debattør og hindu

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.