Spørg

Kan jeg bede til de højere magter uden religiøs tro?

Jeg forstår godt, at religionerne forvirrer dig og afholder dig. Så glem alt om religionerne og lyt til det, du i dit hjerte fornemmer er sandt. Foto: Lincoln Rogers

Det kan sagtens lade sig gøre at bede uden at tilslutte sig en religion eller et helligt skrift

Spørgsmål

Jeg er ateistisk opdraget, og religionsbegreberne gør det svært for mig at tro på nogen af dem. Hvad, hvis jeg bare gerne vil have noget guddommeligt at tro på uden at binde mig til troen? Hvor går grænsen?

Den vage udtalelse ligger nemlig i, at det ikke er en religion, jeg søger - hverken kristendom, jødedommen eller islam - det, jeg søger, er noget at tro på uden at skulle erklære sin tro til en bibel eller fortælling, men alligevel have trøsten i at der findes højere magter. Men kan man det? Kan man bede til de højere magter og blive hørt uden at tiltale dem i en religion? Kan man håbe og tro på dem uden at binde sig til en bog, hvor man kun kan stå inde for halvdelen?

Jeg deler for eksempel tanken om næstekærlighed og tilgivelse i religion, men jeg finder det som en naturlig del i at blive ældre at sige fra over for sin far, i dette tilfælde Gud, og bide i æblet, hvorefter han forviser os til jorden og senere sender plager over os. Han vender tilbage med håbet i Jesus og kalder det kærlighed, når han dræber sin egen søn for at tilgive os - men hvordan skal vi kunne tilgive ham for det? Jeg har svært ved at være taknemmelig og se det smukke i det. Jeg har svært ved at bakke op om det - det mest essentielle i kristendommen. Og alligevel ønsker jeg så inderligt at tro på noget, at bede til noget, men der er alt for mange ting ved religiøse tekster og fortællinger, der afholder mig.

Mvh S

Svar
Kære S
Tak for din ærlige beskrivelse af, hvor vanskeligt det er for dig at tro.

Du giver udtryk for et inderligt ønske efter at tro på noget og søge trøst i, at der findes højere magter. Jeg tænker, at dit ønske og din længsel i virkeligheden er udtryk for en tro! At du allerede tror! Tro er hengivenhed. Så mit enkle råd til dig er at lytte til denne længsel, lyt til dit hjerte og 'giv efter' for den tro, du inderst inde har. "Hvad du ønsker, skal du få" Eller sagt med et ord fra Biblen: "bank på, så skal der lukkes op for dig" og "søg, så skal du finde". Du kan opfatte din længsel som et gensvar på de højere magters længsel efter dig. På den måde er dit ønske (længsel) vækket af de højere magter og et udtryk for, at de faktisk findes. Giver det mening?

Jeg forstår godt, at religionerne forvirrer dig og afholder dig. Så glem alt om religionerne og lyt til det, du i dit hjerte fornemmer er sandt. Du kan sagtens have en forbindelse og bede til de højere magter uden religion. Du kan jo begynde med at henvende dig - og fortælle, lige som du har det. Udtryk dit ønske, dit håb, din tvivl og forvirring. Jeg forsikrer dig, at din bøn vil blive hørt!! Du kan også bede om at møde andre, der har det som dig! For du er ikke den eneste!!

Religionerne er jo skabt af mennesker og præget af den kultur, de er opstået i. Det guddommelige/de højere magt i sig selv er jo netop større og hævet over ord, dogmer og religiøse systemer. Så det må ikke afholde dig fra at bede og tro. Så drop al religion. Og drop din forestilling om Gud, som du beskriver - det er et falsk billede, som du må gøre op med. Hvor har du det egentlig fra??
Når det er sagt, er der jo, som du også siger, noget godt i religionen. Bibelen er skrevet af mennesker, der har kendt Jesus og troet på Gud. Men lad det ligge, som du ikke er enig i og som forvirrer dig. Og lyt til det gode, som giver dig mening og inspirerer. Som ung hjalp især Salme 42 mig med at udtrykke min længsel efter Gud. Der er meget hjælp og vejledning at hente i Biblen, som det vil være ærgerligt at gå glip af. Så når du har fået etableret kontakten til det Højeste, kan du senere måske se på det hele med nye øjne.

Venlig hilsen
Lene Skovmark
Præst og åndelig vejleder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.