Spørg

Kan en buddhist være slagter eller soldat?

Historiske set har buddhister også været ret gode krigere dog mest for at beskytte deres egne områder. Shaolin munke er historisk set buddhister, ligesom mange samuraier historisk set var/er det, skriver Anders Riisgaard Rasmussen, der er buddhist og studerende ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

Fordi man er buddhist, vender man ikke altid den anden kind til - eller er pacifist, svarer buddhist Anders Riisgaard Rasmussen

Spørgsmål om buddhisme

Kære brevkasse

Min kæreste og jeg går og snakker lidt om, hvorvidt en jæger, fisker eller soldat kan være buddhist?

Jeg er med på, at en buddhist ikke må slå ihjel og skal fraråde andre at slå levende væsner ihjel. Men når buddhisme er en så stor og gammel religion, så må der da være slagtere, jægere, fiskere, soldater og så videre, som er buddhister?

Har de "bare" accepteret en dårlig genfødsel? Eller er der mange forskellige af denne handling?

Håber I kan hjælpe mig lidt på dette område.

Venlig hilsen
Thomas

Svar fra brevkassen

Kære Thomas

Jeg tror, de fleste buddhister vil forsøge at undgå at jage eller fiske, men jeg ved også, at det for eksempel blev praktiseret i Tibet, hvor man blev nødt til at spise kød for at overleve, da jorden ikke altid var god til landbrug.

I Vesten, hvor man bare kan gå ned i køledisken og tage en bøf, tror jeg, de færreste buddhister vil gå ud og jage eller fiske for fornøjelsens skyld. Hvad angår soldater kender jeg til flere tilfælde, hvor buddhister har været eller er soldater.

Man arbejder i buddhismen med begrebet medfølelse og prøver at gavne folk mest muligt. Men det betyder ikke, at man er pacifist eller altid vender den anden kind til.

Hvis man for eksempel bliver overfaldet, kan det mest medfølende være at slå igen og gøre det så hårdt, at overfaldsmanden bliver motiveret til at opføre sig ordentligt.

En klassisk historie går på, at den historiske Buddha i et af sine tidligere liv var om bord på et stort sejlskib. Med om bord var også en galning, der ville sænke skibet og dermed dræbe hele besætningen, der talte flere hundrede mand.

Da Buddha så, at manden ville få en masse dårlige indtryk i sit sind ved at slå så mange mennesker ihjel, valgte Buddha at slå galningen ihjel og dermed redde besætningen.

Historiske set har buddhister også været ret gode krigere - dog mest for at beskytte deres egne områder. Shaolinmunke er historisk set buddhister, ligesom mange samuraier historisk set var/er det.

Dog siges det, at Buddha, selvom hans motivation var ren, fik nogle dårlige indtryk i sit sind, da han under alle omstændigheder havde slået en ihjel, men at de var meget begrænsede.

Med venlig hilsen,
Anders Riisgaard Rasmussen
Buddhist og studerende ved Danmarks Pædagogiske Universitet

*Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.