Spørg

Jeg er ugift og gravid, hvad skal jeg gøre?

Det sker ind i mellem, at prævention svigter, og ”Guds barmhjertighed favner alt” (Koranen 7:156). Din kæreste lyder til at være et ansvarligt menneske, og jeg håber for jer, at tingene vil falde på plads, skriver Aminah Tønnsen, der er muslim, forfatter og foredragsholder.

Ifølge traditionel islamisk jurisprudens (fiqh) regnes et barn for ægtefødt, hvis det er født seks måneder efter indgåelse af ægteskab, svarer forfatter Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg står i en meget svær situation. Jeg har virkelig brug for hjælp, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre! 

Jeg er en pakistansk pige på 28 år, som aldrig har haft en kæreste eller kontakt til en fyr. Som 26-årig er jeg kommet i snak med en rigtig sød kurdisk fyr, som jeg tænker fremtid med og har følelser for. Det samme tænker han om mig. 

Jeg har mødt hans forældre, og meningen har været, at hans forældre skulle møde mine. Mine forældre har altid haft nogle krav til det at finde ægtefæller, ikke fordi jeg har bedt dem om det, men vi har snakket om det flere gange. Jeg har med tiden valgt ham, fordi jeg har følt, at han er den rigtige for mig.

Jeg har for nogle måneder siden fortalt min mor, at jeg gerne vil giftes inden for et halvt år og fortalt hende om fyren, meningen var, at hun skulle fortælle det videre til min far. Men åbenbart virker min mor ligeglad og sagde, at jeg tager et forkert valg, fordi han er kurder og ikke en pakistaner. 

Jeg fortalte til min mor, at jeg gerne vil videre i mit liv, så jeg kan få mig en familie. Jeg har i min tid ikke udelukket pakistanske fyre, men der har aldrig været en, som jeg har tænkt en fremtid med, eller det har udviklet sig. 

Planen har været, at begge vores forældre skulle snakke sammen, så vi kunne blive gift her til efteråret. Nu er der dukket noget alvorligt op; jeg er gravid og er lidt over en måned henne. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre? 

Vi har ikke kunne forstå det, fordi vi har brugt beskyttelse, men noget er gået galt, siden jeg er blevet gravid. Da jeg fandt ud af det, var jeg rigtig ked af det i flere dage og tog kontakt til min læge, men har fået en tid om en uge. 

Jeg fortalte til min kæreste om graviditeten, og han sagde, at han støtter mig 100 procent. Om jeg vil have abort eller beholde barnet er op til mig. Men han ønsker, at vi beholder barnet og blive gift hurtigst muligt. 

Jeg er usikker, fordi jeg er ugift og er gravid. Hvad vil mine forældre sige til det? Og hvad deres venner vil sige til det, de går meget op i, hvad andre siger om familien. 

Det har ikke været planen, planen har været, at vi blev gift først og derefter fik børn til verden. Jeg bliver også ked af, hvor dårlig jeg er som menneske, at det kunne ske for mig. Jeg tænker meget over om, hvis jeg får en abort, at jeg altid vil tænke tilbage på, at jeg kunne have haft det her barn. Og så er jeg også bange for om forholdet ændre sig efter abort? 

Hvad skal jeg gøre? Hvad er det rigtige at gøre? Hvad hvis mine forældre ikke vil acceptere det her og ikke vil deltage til vielsen? Skal jeg få en abort?

Venlig hilsen
Sanaam

Svar:

Kære Sanaam

Du har i to år kendt en ung mand, som du gerne vil giftes med. Du er blevet gravid, og din kæreste vil gerne giftes og ønsker, at I skal beholde barnet. I har planlagt bryllup til efteråret, du har mødt din kærestes forældre og talt med din mor; men du mangler dine forældres accept af jeres giftermål. 

Har du tænkt på muligheden for, at din kærestes forældre kunne tale med dine forældre og derved vise, at de fuldt ud støtter deres søns og dit forhold? 

Ifølge traditionel islamisk jurisprudens (fiqh) regnes et barn for ægtefødt, hvis det er født seks måneder efter indgåelse af ægteskab, så de gamle lærde har udmærket vidst, at nogle mennesker har sex, inden de bliver gift. Og hvis de så blot indgår et ”hurtigt” ægteskab, er der ingen, der har noget at bebrejde hverken parret eller deres familier.

LÆS OGSÅ: Tilgiver Allah alt?

Jeg ved naturligvis godt, at man i visse kredse går meget højt op i, hvad naboer og venner mener; men det er en god islamisk regel, at man ikke skal blande sig i ting, der ikke kommer én ved. Det er de andre, der opfører sig u-islamisk.

Det er ikke altid lige nemt at være blandt de første, der gør oprør imod gamle traditioner. Dine forældre ønsker helt sikkert det bedste for dig, og mon de ikke også med tiden kan acceptere en kurdisk svigersøn? 

De fleste islamiske lærde mener, at det er ok at få en abort inden for de første tre måneder af graviditeten; men når jeg ser på din situation udefra (og uden at vide mere, end du her har skrevet), tror jeg ikke, at abort er den rigtige løsning for jer. 

Ingen kan garantere, at et ægteskab varer hele livet; men hvis du virkelig holder af din kæreste, og både han og hans forældre bakker op omkring jer, synes jeg, I skal satse på et ”hurtigt” bryllup.

LÆS OGSÅ: Vil Allah tilgive mig for sex før ægteskabet?

Jeg har hørt om muslimske forældre, der i første omgang havde modsat sig et bryllup, men som så alligevel dukkede op til vielsen – og om andre, der søgte forsoning, da deres første barnebarn kom til verden. Måske skal dine forældre blot have lidt tid til at vænne sig til tanken.

Du har ingen grund til at tænke på dig selv som et dårligt menneske. Det sker ind i mellem, at prævention svigter, og ”Guds barmhjertighed favner alt” (Koranen 7:156). Din kæreste lyder til at være et ansvarligt menneske, og jeg håber for jer, at tingene vil falde på plads.

Må Gud være med jer.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder

Opfølgende spørgsmål:

Kære brevkasse

Tak for jeres mail.

Jeg har brug for at vide, hvis mine forældre ikke siger ja til, vi bliver gift. Hvad gør jeg så? 

Kan jeg blive viet af en imam uden en værge? Nogle siger at blive viet uden værge, er ikke et gyldigt ægteskab.

Hilsen Sanaam

Svar:

Kære Sanaam

Ifølge traditionel islamisk jurisprudens (fiqh) skal kvinden have en værge (wali) for at kunne indgå ægteskab; men verden er i forandring. 

Da Marokko, hvor man officielt holder sig til den Malikitiske Retsskole, i 2004 fik en ny familielov, blev det muligt for en kvinde at gifte sig uden værge, hvis hun har nået den i loven fastlagte minimumsalder for indgåelse af ægteskab (18 år). I de fleste muslimske lande kræver man imidlertid medvirken af en wali.

LÆS OGSÅ: Hvad siger Koranen om nøgenhed og seksualitet?

Hvordan imamer i Danmark forholder sig til de traditionelle regler, ved jeg ikke. Det burde være muligt at finde en imam, der vil vie jer uden dine forældres samtykke, vi lever jo trods alt i et land, hvor den officielle minimumsalder for indgåelse af ægteskab er 18 år. I må spørge jer for.

En såkaldt islamisk vielse (nikah) har ikke nogen som helst juridisk gyldighed i Danmark, og de imamer, der har Kirkeministeriets bemyndigelse til at vie folk, må ikke foretage en såkaldt islamisk vielse uden samtidig at indberette den til de borgerlige vielsesmyndigheder.

I har jo også den mulighed i første omgang at blive viet med borgerlig gyldighed (det vil sige på rådhuset) og senere - når dine forældre har accepteret jeres forhold - få denne vielse suppleret med en såkaldt islamisk vielse hos en imam.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.