Spørg

Hvilke forskelle og ligheder er der mellem kristendom, jødedom og islam?

De tre grupper kan sagtens bo fredeligt side om side, og de gør det mange steder i verden. MEN, de er også tre forskellige religioner. Særligt omkring deres tolkning af evigheden og hvordan man kommer i Paradis skiller vandene, skriver Jeppe Hedaa, der er stifter af The Abrahamic Council.

De tre religioner er ret enige om skabelsesberetningen og den sociale etik, svarer stifter af The Abrahamic Council Jeppe Hedaa

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg har siddet og overvejet hvilke forskelle og ligheder, der er mellem kristendom, jødedom og islam? 

Jeg er nået frem til, at alle tre religioner har næsten den samme historie med Adam og Eva, men er der andre ligheder og forskelle?

Venlig hilsen
Marie

Svar:

Kære Marie

Tak for dit spørgsmål. Der kan skrives lange bøger om ligheder og forskelle mellem islam, kristendom og jødedom. De lærde har mange forskellige vinkler og synspunkter på dit spørgsmål, men her får du mit bud.

Det korte svar er, at de tre religioner er ret enige om skabelsesberetning og jordens/menneskers historie og de værdier og den sociale etik, der bør guide os mennesker i vores daglige valg. I hvert fald blandt de moderate religiøse grupper. 

LÆS OGSÅ: Ortodoks kristen: Muslimske skikke har rødder i kristendommen

De tre grupper kan sagtens bo fredeligt side om side, og de gør det mange steder i verden. Men de er også tre forskellige religioner. Særligt deres tolkning af evigheden og hvordan man kommer i Paradis, skiller vandene. 

 LÆS OGSÅ: Forskellen mellem jødedom og kristendom

Jødedommen beskæftiger sig ikke overdrevent meget med evigheden, men fokuserer på dagligt at efterleve de 613 forbud og påbud, som den jødiske lære hviler på. 

Kristendommen er udtalt bevidst om evigheden og er en nådes-religion: "Hvis du i dit hjerte tror og med din mund bekender at Jesus er Herre, så er du frelst". Det betyder, at hvis vi tror på, at Jesus døde for vores skyld, og hvis vi åbent omtaler Jesus som "Herre" i vores liv, så vil vi komme i Himlen. 

 LÆS OGSÅ: Hvad er egentlig forskellen på islam og jødedom?

Islam er hovedsageligt en tro/lov-religion med de fem søjler som omdrejningspunkt. Du skal altså tro på, at Gud er én, og hans profet Muhammed er budbringeren. Så er du en muslim. De fire øvrige søjler er bøn (fem gange dagligt), almisse (penge til de fattige), fasten (ramadan) og hajj (en gang i livet skal man på pilgrimsrejse til Mekka). 

Jeg har fundet en hjemmeside, der desuden viser forskellene og lighederne rimeligt klart i tre søjler.

Med venlig hilsen
Jeppe Hedaa
Stifter af The Abrahamic Council

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener. 

Andre læser lige nu