Spørg

Hvilke forskelle og ligheder er der mellem kristendom, jødedom og islam?

Jødedom, kristendom og islam har det tilfælles, at de alle er monoteistiske religioner - det vil sige religioner, som mener, at der kun er én Gud. Alle religionerne har rod i fortællingerne om patriarken Abraham, og de beder alle til netop Abrahams Gud. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Jødedom, kristendom og islam er tre religioner, der er ret enige om, hvordan skabelsen fandt sted, ligesom de deler mange af de samme social-etikske normer. Men der er også væsentlige forskelle, forklarer Jeppe Hedaa, der er stifter af The Abrahamic Council

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg har siddet og overvejet hvilke forskelle og ligheder, der er mellem kristendom, jødedom og islam?

Jeg er nået frem til, at alle tre religioner har næsten den samme historie med Adam og Eva, men er der andre ligheder og forskelle?

Venlig hilsen
Marie

Svar

Kære Marie

Tak for dit spørgsmål. Der kan skrives lange bøger om ligheder og forskelle mellem islam, kristendom og jødedom. De lærde har mange forskellige vinkler og synspunkter på dit spørgsmål, men her får du mit bud.

Det korte svar er, at de tre religioner er ret enige om skabelsesberetning og jordens/menneskers historie og de værdier og den sociale etik, der bør guide os mennesker i vores daglige valg. I hvert fald blandt de moderate religiøse grupper.

De tre grupper kan sagtens bo fredeligt side om side, og de gør det mange steder i verden. Men de er også tre forskellige religioner. Særligt deres tolkning af evigheden, og hvordan man kommer i Paradis, skiller vandene.

Jødedommen beskæftiger sig ikke overdrevent meget med evigheden, men fokuserer på dagligt at efterleve de 613 forbud og påbud, som den jødiske lære hviler på.

Kristendommen er udtalt bevidst om evigheden og er en nådes-religion: "Hvis du i dit hjerte tror og med din mund bekender, at Jesus er Herre, så er du frelst". Det betyder, at hvis vi tror på, at Jesus døde for vores skyld, og hvis vi åbent omtaler Jesus som "Herre" i vores liv, så vil vi komme i Himlen.

Islam er hovedsageligt en tro/lov-religion med de fem søjler som omdrejningspunkt. Du skal altså tro på, at Gud er én, og hans profet Muhammed er budbringeren. Så er du en muslim. De fire øvrige søjler er bøn (fem gange dagligt), almisse (penge til de fattige), fasten (ramadan) og hajj (en gang i livet skal man på pilgrimsrejse til Mekka).

Med venlig hilsen
Jeppe Hedaa
Stifter af The Abrahamic Council

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.