Spørg

Kan man kalde amish for en religion?

Helt fra begyndelsen af har amish praktiseret kommunal levevis, det vil sige, at gruppen lever adskilt fra resten af samfundet, forklarer Annika Hvithamar, der er lektor i kristendomshistorie på Københavns Universitet, ph.d. og forsker.

Om amish er en religion eller en kultur, er et vanskeligt spørgsmål, da religion og kultur ofte er tæt sammenknyttet, svarer lektor Annika Hvithamar

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg undrer mig over amish-folkets foragt overfor musikinstrumenter.Hvordan kan det være, når sang i sig selv ikke er forbudt? Og kan man egentlig kalde amish for en religion, eller er det en kultur?

Jeg ved, de er en slags protestanter, men deres adfærd og levevis (som jeg finder meget fascinerende) skiller sig vel i og for sig temmelig meget ud fra andre religiøse folkefærd.

Venlig hilsen
Johanna

Svar:

Kære Johanna

Amish bruger ikke musikinstrumenter, da instrumenter ses som ’hochmut’ - hovmod, som er en af de grundlæggende laster, som amish prøver at undgå. For hos amish er det gruppens trivsel, som ses som idealet, mens individualisme modarbejdes og dermed individuelle udtryksformer. Amish tager derfor også afstand fra andre individuelle kunstarter som portrætfotografi og dans.

Sang er dog en væsentlig del af amish-kulturen. Den vigtigste liturgiske sangbog er Ausbund, som først blev udgivet i 1500-tallet, og som ses som den ældste protestantiske sangbog, der er blevet brugt kontinuerligt. Der er ingen noder i sangbogen, så melodierne overgives fra generation til generation.

Om amish er en religion eller en kultur, er et vanskeligt spørgsmål, da religion og kultur ofte er tæt sammenknyttet. Så det diskuteres ofte, hvad der er hvad – er et juletræ for eksempel et religiøst eller et kulturelt udtryk, når det på den ene side har en verdslig oprindelse, men på den anden side tolkes som livets træ og bruges til en religiøs højtid?

Amish har sin oprindelse blandt mennonitterne (protestantisk bevægelse, særligt udbredt i Tyskland, Schweiz og Østrig og senere i Holland i reformationstiden, kendetegnet ved voksendåb) og kom til Amerika i forbindelse med religionsforfølgelserne i Europa – mange af sangene i Ausbund handler om mennonitter og amish-martyrer.Som resultat af forfølgelserne udvandrede amish til Amerika. I dag bor de særligt i Pennsylvania, Ohio og Indiana, mens der ikke er flere tilbage i Europa.

Helt fra begyndelsen af har amish praktiseret kommunal levevis, det vil sige, at gruppen lever adskilt fra resten af samfundet.Denne samfundsform har historisk set været forholdsvist udbredt for eksempel klosterordner eller religiøse samfund som brødremenighederne eller shakere.

Mange af de religiøse grupperinger, som udvandrede til Amerika, byggede deres samfund op omkring en kommunal levevis. Men i dag er de fleste kommunale grupper mindre religiøse bevægelser (for eksempel ISKCON eller The Family), hvor der efter en generation eller to sker en udvikling, hvorefter det kun er en lille gruppe, som bliver ved med at leve kommunalt.

Det særlige ved amish er, at de har formået at bevare den kommunale levevis gennem århundreder. Men de har også bevaret en religiøs legitimation af deres levevis: Samfundet er teokratisk og ledes af en biskop, og levevisen i samfundet begrundes religiøst.

Med venlig hilsen
Annika Hvithamar
Religionssociolog og lektor i kristendomshistorie

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.