Spørg

Skal man bede for at være muslim?

Tro er et personligt anliggende mellem det enkelte menneske og Gud. Det er ikke menneskenes opgave at (for)dømme eller ekskommunikere hinanden. Gud alene kender et menneskes inderste tanker, skriver Aminah Tønnsen, der er forfatter og foredragsholder.

Nogle lærde inden for islam mener, at en muslim, som ikke udfører bøn, ikke er muslim.
 Skal man bede for at være muslim, spørger en læser. Forfatter Aminah Tønnsen svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Nogle lærde inden for islam mener, at en muslim, som ikke udfører bøn, ikke er muslim.


Spørgsmålet lyder: Da der er denne uenighed blandt lærde, eller at der er en risiko for, at denne person rent faktisk ikke er muslim. Hvad gør en kvinde, hvis hun er gift med en mand, som ikke beder, og er det tilladt for hende at forblive gift med ham?


På forhånd tak!

Venlig hilsen
Layal

Svar:

Kære Layal

Du nævner selv, at der er uenighed blandt de lærde om, hvorvidt man er muslim, hvis man ikke beder sine daglige bønner. Derfor kan jeg naturligvis kun give dig min personlige mening i dette spørgsmål, der vil være andre, der mener noget andet.

I sidste ende er det den enkelte, der må træffe en lang række beslutninger i hverdagen i fuld tillid til, at Gud mener det, når Han i Koranen siger: ”Min barmhjertighed favner alt.” (7:156)

Læs også: Hvad er en imam?


For mig er der ingen tvivl: Føler man sig som muslim, og har man fremsagt trosbekendelsen, er man muslim, uanset hvad andre måtte mene derom. 

Tro er et personligt anliggende mellem det enkelte menneske og Gud. Det er ikke menneskenes opgave at (for)dømme eller ekskommunikere hinanden. Gud alene kender et menneskes inderste tanker og det er Gud, vi mennesker i sidste ende skal stå til regnskab for.

Læs også: Hvilke tekster er de centrale i islam?

"Der kan ikke være tvang i trosanliggender" hedder det i Koranen 2:256. Hvis man tvinger et menneske til at udføre et religiøst ritual som for eksempel bøn eller faste ved at true med skilsmisse eller udelukkelse af fællesskabet, producerer man hyklere, og det kan ingen være tjent med.

Endvidere skal Profeten Muhammed have sagt: ”Hvis en muslim beskylder et andet menneske for vantro, er han selv vantro, hvis beskyldningen skulle vise sig at være usand.” (Bukhari)

Der er altså god grund til at vægte menneskelige kvaliteter højere end minutiøs overholdelse af religiøse ritualer.

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen 
Forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.