Spørg

Hvad betyder de fem bedeflag i buddhismen?

"Selve flagene med deres farver skulle stamme tilbage fra det gamle Tibet, fra før buddhismen blev indført. Her herskede en religion kaldet bönpo, som indeholdt en del overtro og ritualer. Her menes bedeflagene at have haft den funktion at balancere de fem elementer", forklarer Linda Clod Præstholm, der er buddhist og it-konsulent. Foto: Arkiv

Teksten og billederne på bedeflagene kan variere, og de refererer til buddhistiske legender, ønsker og meditationer, svarer buddhist Linda Clod Præstholm

Spørgsmål om buddhismens bedeflag

Kære brevkasse

Hvad betyder de fem bedeflag?

Venlig hilsen,
Birgit

Svar fra buddhist Linda Clod Præstholm

Kære Birgit

Betydningen af de fem buddhistiske bedeflag har mange sider. Bedeflag er en række stofstykker i farverne blå, hvid, rød, grøn og gul, som hænger på en snor.

Oftest gentages farvekombinationerne mange gange og bliver således en lang række af flag, der hænger fra en snor. Snoren bindes fast i hver ende, så det kan minde om en tørresnor.

Man kan dog også se flag, som hænges på en flagstang. Her vil flagene være sat ovenpå hinanden. Farverne har en betydning, teksten og billederne på flagene har en betydning, og det at sætte dem op har en betydning. De forskellige betydninger forklares i korthed herunder.

Farverne, som altid kommer i rækkefølgen blå, hvid, rød, grøn og gul, symboliserer – i samme rækkefølge – elementerne himlen/rummet, vind/luft, ild, vand og jord.

Farverne går igen i mange buddhistiske symboler og malerier, men her kan betydningen af farverne godt skifte og dermed symbolisere noget andet.

Selve flagene med deres farver skulle stamme tilbage fra det gamle Tibet, fra før buddhismen blev indført. Her herskede en religion kaldet bönpo, som indeholdt en del overtro og ritualer. Her menes bedeflagene at have haft den funktion at balancere de fem elementer.

Ved buddhismens udbredelse i Tibet har man derfor beholdt traditionen med bedeflag og tilført tekst og billeder i henhold til buddhistisk tradition.

Teksten og billederne på bedeflagene kan variere – det vil sige, der er forskellige typer – og de refererer til buddhistiske legender, ønsker og meditationer.

Billederne kan for eksempel være buddhaformer eller legendariske og historiske personer/lærere. Det kan også være symbolske figurer for eksempel en vindhest.

Teksten indeholder oftest ønsker, nogle kalder det også bønner eller mantraer. Teksten kan desuden referere til buddhafigurer eller de legendariske personer/lærere. Et kendt mantra er OM MANI PEME HUNG, som er forbundet med buddhaformen Tjenresig (Kærlige Øjne), som repræsenterer – og kultiverer – kærlighed og medfølelse.

Når eller hvis man sætter bedeflag op, sætter man dem gerne højt som tegn på, at man værdsætter flagenes tekst og symboler. Flagene sættes traditionelt rundt om en buddhistisk stupa, som symboliserer Buddha.

Bedeflagene sættes også gerne højt på bjergtinder eller lignende. Herhjemme kan man se bedeflag hænge fra altanerne og tagspær, eller måske kan man sætte dem i loftet for eksempel over sit buddhistiske meditationssted.

Bedeflagene sættes ikke op for at behage nogle personer eller guder. Buddha er ingen gud, men Buddha symboliserer sindets fulde udvikling og potentiale.

Som med alle andre handlinger inden for buddhismen er det din motivation, der har størst betydning. Når man opsætter bedeflag, vil man derfor ofte gøre det med motivationen om, at de ønsker, der står på bedeflagene, må gavne så mange levende væsner som muligt.

Man kan forestille sig, at når flagene blafrer i vinden, bæres ønskerne vidt omkring. Motivationen er vigtig, fordi vi hermed skaber indtryk i sindet, og jo flere gode indtryk vi får i sindet, des mere positivt oplever vi omverdenen.

Læs eventuelt mereherom at skabe gode indtryk i sindet.

Jeg håber, det gav dig svar.

Med venlig hilsen,
Linda Clod Præstholm
Buddhist og it-konsulent

*Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.