Spørg

Hvorfor er man jøde gennem sin mor?

Der findes ikke en direkte bestemmelse om denne regel, men rabbinere har alligevel kunne udlede, at børn af jødiske kvinder vokser op med troen, forklarer Bent Lexner, der er overrabbiner emeritus.

Grunden til dette skal til dels findes i Femte Mosebog, svarer overrabbiner emeritus Bent Lexner

Spørgsmål

Kære brevkasse

Det siges i jødedommen, at man er jøde gennem moderen, men hvor i den jødiske Tanakh finder man denne ordning omtalt?

Venlig hilsen
Halfdan

Svar

Kære Halfdan

I Toraen findes ikke en direkte bestemmelse om dette, men rabbinerne har funder flere steder, hvoraf man kan lære det.

I Femte Mosebog kapitel 7 vers 1-5 udtrykkes forbuddet mod blandede ægteskaber, Gud siger: "han (det vil sige den ikke-jødiske mandlige ægtefælle) vil få dit barn til at vende sig bort fra mig, og de ​​vil tilbede andre guder." 

LÆS OGSÅ: Hvornår er man jøde?

En sådan bestemmelse gælder tilsyneladende ikke for et barn af en ikke-jødisk kvindelig ægtefælle. Heraf kan vi udlede, at et barn af en ikke-jødisk mandlig ægtefælle er jødisk og kan derfor vendes væk fra jødedommen, medens et barn af en ikke-jødisk kvindes ægtefælle ikke er jødisk. 

LÆS OGSÅ: 
Har den syvarmede lysestage en symbolik?

I Tredje Mosebog kapitel 24 vers 10 tales der om en søn af en israelitisk kvinde og en egyptisk mand som værende "blandt fællesskabet af Israel" (det vil sige en jøde).

Denne tradition bliver fastforankret i den rabbinske jødedom.

Hilsen
Bent Lexner 
Overrabbiner emeritus

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Andre læser lige nu