Spørg

Hvorfor har Jesus ikke skrevet i Bibelen?

Paulus rejste rundt til forskellige menigheder, og fandt det derfor naturligt at sende dem et brev, når han var borte fra dem. Men Jesus og hans disciple holdt sammen helt indtil natten til langfredag, forklarer Richardt Riis, der er teolog.

Jesus talte så prægnant, at hans ord uvægerlig måtte bide sig fast i tilhørernes hukommelse, svarer teolog Richardt Riis

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvorfor har Jesus ikke skrevet i Bibelen?

Venlig hilsen
Thomas

Svar:

Kære Thomas

Tja, det er jo, hvad man kalder 'et godt spørgsmål'.

Et godt og gedigent teologisk svar ville være, at Jesus selv er ”Guds ord”, og da Guds ord ikke er et skrevet ord, men et talt ord, kan det måske begrunde, at Jesus ikke skrev noget. Men det svar bliver vist både for indviklet og for langt. 

LÆS OGSÅ: Kunne Jesus læse og skrive?

Et andet svar ville være, at Jesus, skønt han kunne læse (han læste op i synagogen i Nazaret, Luk. 4,16-30) og derfor nok også skrive, ikke havde nogen anledning til at skrive. 

Paulus rejste rundt til forskellige menigheder, og fandt det derfor naturligt at sende dem et brev, når han var borte fra dem. Men Jesus og hans disciple holdt sammen helt indtil natten til langfredag, hvor disciplene forlod ham og flygtede. 

Men jeg kan egentlig bedst lide det tredje svar: Jesus talte så prægnant, at hans ord uvægerlig måtte bide sig fast i tilhørernes hukommelse: ”Hver dag han nok i sin plage” (Matt. 6,34). ”Jeres tale skal være ja, ja, nej, nej; hvad der er udover det, er af det onde” (Matt. 5,37). ”På jer er selv alle hovedhår talt” (Matt. 10,30). 

Sådanne ord og mange andre af lignende støbning er så usædvanlige, at de huskes især da i en tid, hvor papir (eller papyrus) var dyrt, og man derfor måtte vænne sig til at støtte sig udelukkende til det talte ord. 

LÆS OGSÅ: Bibelens alder

Ja, jeg vil endda vove den påstand, at selv i vor tid, som er overfodret med ord, ord i skrift, ord i tv og radio, ord i læssevis dag ud og dag ind, selv i vor tid kan Jesu ord, takket være deres iboende kraft, trænge igennem, skubbe det ligegyldige til side og gøre sig hørt. 

Håber, det kan bruges.

Venlig hilsen
Ricardt Riis
Cand. theol.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.