Spørg

Hvad er bat mitzvah, og hvordan fejres det?

I de fleste ikke-ortodokse retninger af jødedommen er der ikke forskel på bar mitzvah- og bat mitzvah-ritualet. Det betyder at både bat og bar mitzvah-barnet "kaldes op til Toraen”, forklarer Jonatan Cohn, der er jøde og statskundskabsstuderende.

Nogle har nok hørt om jødernes bar mitzvah, som er en overgangsfase for jødiske drenge fra barn til voksen - også at sammenligne med konfirmationen. Færre har nok hørt om bat mitzvah. Læs mere her om både bat- og bar mitzvah, og hvordan dagen fejres

Spørgsmål om jødernes bat mitzvah

Kære brevkasse

Jeg har en datter, der er udvekslingsstudent i USA, hos en sød jødisk familie. Samtidig er jeg i tvivl om, hvilken jødisk retning familien tilhører, men jeg er sikker på, det ikke er ultra.

Hun skal være med til at fejre "bat mitzvah". Som jeg kan læse mig frem til, er det, vi forstår ved konfirmation. Men jeg er usikker, så håber I kan hjælpe.

Det korte spørgsmål er: hvad betyder bat mitzvah, og hvordan fejres begivenheden?

På forhånd tak.

Venlig hilsen
Jette

Svar fra jøde

Kære Jette

Du har helt ret i, at bat mitzvah er den jødiske konfirmation - for piger vel at mærke. For drenge hedder det bar mitzvah.

Ordet bat mitzvah er hebraisk og kan ordret oversættes med "datter (af) bud", mens den maskuline pendant ordret kan oversættes med "søn (af) bud".

I jødedommen er der op til 613 bud, som jøder har pligt til at følge. Disse pligter pålægges dem, idet de når voksenalderen.

Traditionelt har man i jødedommen kun haft den mandlige konfirmation, bar mitzvah. Selve bar mitzvah ceremonien består i, at 13-års drengen for første gang i sit liv ”kaldes op til Toraen”, det vil sige får lov til at læse en lovsigelse højt, som siges, før man i synagogen læser op fra Mosebøgerne.

Derudover er det også kutyme, at drengen ”lejner” (betyder egentlig ”læser”, men i realiteten ensbetydende med ”synger”) et stykke af eller hele det mosebogsafsnit, som er afsat til den pågældende uge; de fem Mosebøgers indhold er nemlig opdelt i ugeafsnit, der løbende ”lejnes” fra uge til uge i synagogen, således at man kommer igennem alle fem Mosebøger på et år.

Bar mitzvah-ceremonien er selvfølgelig et overgangsritual fra barn til voksen. I takt med at vores moderne vestlige samfund har udviklet sig i retning af ligestilling mellem kønnene, er der også kommet et ønske om, at piger skulle have et lignende overgangsritual.

Bat mitzvah ritualet foregår i modsætning til bar mitzvah ritualet typisk, når pigen er 12 år gammel. I reformjødedom finder det dog sted ved 13-års alderen.

I de fleste ikke-ortodokse retninger af jødedommen er der ikke forskel på bar mitzvah og bat mitzvah ritualet, det vil sige, også bat mitzvah pigen ”kaldes op til Toraen” for at læse lovsigelsen og potentielt også ”lejne” et stykke af eller hele ugens toraafsnit.

I de ortodokse retninger må piger normalt ikke ”kaldes op til Toraen”. I stedet består bat mitzvah ceremonien så i, at bat mitzvah pigen holder en tale, hvor hun udlægger jødiske tekster eller omtaler jødiske temaer. Det er dog ikke hos alle ortodokse jøder, at man praktiserer bat mitzvah-ritualet.

Efter bar/bat mitzvah ceremonien i synagogen vil forældrene typisk have inviteret gæster til middag og fest for at fejre bar/bat mitzvah-barnet.

Med venlig hilsen
Jonatan Cohn
Jøde og statskundskabsstuderende

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.