Bærer hinduer tørklæde?

Sarien er et omkring 8 meter langt stykke stof, som vikles omkring kroppen på en helt bestemt måde, og hvor den sidste snip kan bruges til at dække håret med, svarer Marianne Qvortrup Fibiger, som er lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet

I hinduisme generelt anses sarien for den rette påklædning for kvinder, svarer religionsforsker Marianne Qvortrup Fibiger

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Vi er en gruppe på fem personer, der skal lave et oplæg i skolen om hinduisme. Vi er kommet ud i en lille debat, for nogen af os mener, at hinduer ikke bærer tørklæde, og andre fra gruppen mener, de gør.

Derfor vil vi meget gerne finde ud af det hurtigst muligt.

Venlig hilsen
Sille

Svar:

Kære Sille

Nej, der er ikke tradition for, at kvinder går tilsløret i hinduisme. Det betyder dog ikke, at det ikke finder sted. Blandt andet i den nordlige delstat Himachal Pradesh i bjergene eller i Rajasthan, der begge er stater, som er blevet påvirket af islam.

LÆS OGSÅ: Moderne hinduisme

I hinduisme generelt anses sarien for den rette påklædning for kvinder. Det er et omkring 8 meter langt stykke stof, som vikles omkring kroppen på en helt bestemt måde, og hvor den sidste snip kan bruges til at dække håret med.

LÆS OGSÅ: Må jeg som vesterlænding bære sari til indisk bryllup?

Det vil sige ligesom i islam, så skal håret gerne dækkes ved bestemte lejligheder, men ikke andet. Desuden skal håret helst ikke være slået ud. Det gælder især, når man går i templet.

Bedste hilsner
Marianne Qvortrup Fibiger
Lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.