Bør jeg fortælle ham om min utroskab?

Din nikah (arabisk ord for ægteskab, red.) gælder stadig; men om du skal fortælle din mand om din utroskab, må du selv afgøre. Personlig ville jeg ikke kunne leve med en sådan løgn, skriver forfatter og foredragsholder Aminah Tønnsen til spørgeren. Modelfoto.

Selvom du synes, at alt ser håbløst ud, så forhast dig ikke. Du og din mand kunne have brug for ægteskabelig rådgivning. Prøv en samtale hos Abdul Wahid, svarer forfatter og muslim Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Hej brevkasse

Jeg er en kvinde på 25 år, er gift og har en dejlig søn på to år. Jeg blev forlovet med min mand som 21-årig, gift som 22-årig og fik barn som 23-årig. Så det hele gik meget stærkt. Og alt den stress og ansvar, som kom så hurtigt gjorde, at vi ikke fik tid sammen, og min mand blev mere og mere aggressiv og brugte verbal og fysisk vold, når han var sur.

Jeg mødte en sød kollega, som også er muslim. Vi har snakket godt sammen om alt, og han er så forstående. Der skete så det (jeg græder nu, mens jeg skriver dette, fordi jeg skammer mig og føler mig så beskidt), at jeg var sammen med denne kollega fysisk.

Jeg har siden hen ikke spist, ikke snakket med nogen og ikke kunnet kigge i hverken mit barns eller mands øjne. Har lyst til at begå selvmord! Og jeg føler, at Allah ikke kan lide mig mere.

Jeg har ellers været en 'god' pige! Hvorfor skulle jeg ende sådan her! Gælder min nikah stadig? Skal jeg fortælle min mand det? Og hvad skal jeg gøre, for at Allah kan tilgive mig? Please, hjælp mig, ellers ved jeg snart ikke, hvad jeg skal gøre ved mig selv.

Venlig hilsen
Anonym Svar:

Kære anonyme, fred være med dig

Det er en ulykkelig situation, du er kommet i; men jeg håber, at du har overvundet dine selvmordstanker, når du læser disse linjer. At tage liv, som Gud har skabt og helliggjort, er en meget alvorlig sag og hjælper ikke på situationen. Hvem skal tage sig af dit barn, hvis du ikke passer på sig selv og dit helbred? Hvem skal tage sig af dit barn, hvis du tager dit eget liv?

LÆS OGSÅ:Hvordan beder jeg Allah om tilgivelse?

Gud elsker alle sine skabninger og tilgiver den, der angrer og forbedrer sig. Gud er den eneste, der kan hjælpe dig af med din dårlige samvittighed. Jeg har selv megen glæde af min bedekrans, når jeg synes, verden går mig imod - ja, jeg bruger den faktisk hver eneste aften, inden jeg går til ro. Det er en god måde at afslutte dagen og finde fred efter en travl dag. Eller brug sidste vers i Sura Baqara:

'Gud pålægger ingen mere, end han kan bære. Hver eneste har sine gode gerninger med sig (på Dommedag) - og sine onde gerninger imod sig. Herre! Fordøm os ikke for vor glemsomhed og vore fejltagelser. Herre! Læg ikke en byrde på os som den, Du lagde på dem før os. Herre! Læg ikke en større byrde på os, end vi har styrke til at bære. Udvisk vore synder, tilgiv os, og hav barmhjertighed med os. Du er vor bedste beskytter' (2:286).

Din nikah (arabisk ord for ægteskab, red.) gælder stadig; men om du skal fortælle din mand om din utroskab, må du selv afgøre. Personlig ville jeg ikke kunne leve med en sådan løgn. Meget afhænger nok af, om du er parat til at kæmpe for dit ægteskab, eller om du vil tage denne episode som en lejlighed til at komme ud af et - som du beskriver det - voldeligt ægteskab.

Selvom du synes, at alt ser håbløst ud, så forhast dig ikke. Lad være med at se din kollega som løsningen på dine problemer. Hvor sød og forstående han end har været, så har han udnyttet dig groft i en meget sårbar situation, og det er ikke noget pænt karaktertræk.

Du og din mand har brug for rådgivning med hensyn til jeres ægteskab. Du skriver ikke meget om baggrunden for jeres uoverensstemmelser; men måske kræver det kun en enkelt samtale eller to, for at I kan få det bedre sammen. Tag kontakt til Abdul Wahid Pedersen - han er god at snakke med.

Må Gud være med jer.

Venlig hilsen
Aminah Tønnsen,
Forfatter, foredragsholder og muslim

Spørgsmål:

Kære Aminah Tønnsen

Tusind tak for dit smukke svar.

Men du siger: personligt ville jeg ikke kunne leve med sådan en løgn. Det er også forståeligt. Men, hvad siger islam? Skal man fortælle sin mand det eller ej?

Venlig hilsen
Anonym Svar:

Kære anonyme

Ofte afhænger svaret af, hvem du spørger det gælder også i dette tilfælde.

Ifølge Koranen er det absolut forbudt at lyve, og jeg bliver dybt forarget, når jeg hører 'toneangivende' muslimer sige, at hvis man ikke bliver spurgt direkte, er der ingen grund til at fortælle visse ting.

LÆS OGSÅ:10 vigtigste ting om at lyve

Jeg har undersøgt det nærmere, og ifølge hadith-litteraturen (al-Bukhari og Muslim) er det faktisk tilladt at fortie ting ja endog direkte lyve - for at skabe forlig mellem mennesker eller opretholde harmonien i et ægteskab, hvilket jeg personlig finder dybt forkasteligt.

Der har altid hersket tvivl om hadith-litteraturens ægthed. Spørgsmålet er så, hvilken vægt man tillægger hadith i forhold til Koranen. Jeg hører personlig til dem, der ikke kan acceptere en hadith, der strider direkte imod en klar og tydelig koransk anvisning. Men jeg er kun et menneske, og jeg kan ikke sige, hvordan jeg selv ville reagere, hvis jeg stod i en situation som den, du står i lige nu.

LÆS OGSÅ:Nej, muslimer må ikke lyve

Hvis du fortæller din mand om din utroskab, risikerer du, at han bliver voldelig og vil skilles fra dig på stedet. Skilsmisse er en alvorlig sag, og i sidste ende vil det gå mest ud over jeres søn. Prøv med en samtale hos Abdul Wahid. Jeg har hørt fra andre, at han har irettesat ikke så få voldelige ægtemænd i tidens løb.

Kæmp for dit ægteskab. Din mand har brug for hjælp I har brug for hjælp, og det er ikke en skam at søge hjælp. Det er faktisk enhver imams pligt at mægle mellem ægtefæller i krise (Koranen sure 4, vers 35). Som Profeten skal have sagt:

Af alle ting, som Gud har tilladt, er skilsmisse den, Han synes mindst om.

Må Gud være med jer.

Venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter, foredragsholder og muslim