Bruger lægbuddhister den tibetanske dødebog?

Når man taler om at praktisere buddhisme og læse for eksempel i den tibetanske dødebog, skal man holde sig for øje, at buddhisme som sådan ikke er en religion, skriver IT-strategikonsulent og buddhist Linda Clod Præstholm.

Jeg kan ikke give dig et kategorisk, direkte svar, men at læse den tibetanske dødebog vil næppe hjælpe nogle, hvis ikke man har forståelsen og tillid til indholdet, svarer IT-strategikonsulent og buddhist Linda Clod Præstholm

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg er ved at skrive en større skriftlig opgave og har et spørgsmål angående dødebogen.

Når man siger, at mahayanaretningen er det store fartøj, og at alle, både lægmænd og buddhister, kan opnå oplysning gennem religionen, er den tibetanske dødebog så henvendt til alle?

Er det kun munkene i mahayana, der har tradition for at få læst op af dødebogen, eller bliver der også læst op for almindelige mennesker?

Venlig hilsen
Chanette

Svar:

Kære Chanette

Tak for dit spørgsmål.

Så vidt, jeg ved, er kendskab til, og brugen af den tibetanske dødebog hverken begrænset til kun mahayana-buddhister og ej heller til munke, nonner eller lægmandsbuddhister.

LÆS OGSÅ: Tror buddhister på ånder og spøgelser?

Det er dog forskelligt, hvordan den bruges. Man ser for eksempel også buddhister, som i stedet for praktiserer meditationer under dødsprocessen. Det vil ofte være i forvejen praktiserende buddhister, som har lært sig meditationen, mens de var i live. En lama kan også hjælpe den døde gennem meditation.

Når man taler om at praktisere buddhisme og læser for eksempel i den tibetanske dødebog, skal man dog holde sig for øje, at buddhisme som sådan ikke er en religion.

LÆS OGSÅ:En religion uden Gud?

Det handler altså mere om at forstå og anvende belæringerne, end det handler om blot at gøre noget på grund af kulturelle traditioner eller fordi man tror, man skal tilfredsstille en gud.

At læse den tibetanske dødebog vil derfor næppe hjælpe nogle, hvis ikke man har forståelsen og tillid til indholdet.

LÆS OGSÅ:Dødsritualer kan give en god genfødsel

Jeg kan derfor ikke give dig et kategorisk, direkte svar, og jeg mener også, det er langt mere interessant at forstå hvorfor og med hvilken indstilling, den tibetanske dødebog bliver brugt.

Venlig hilsen
Linda Clod Præstholm
IT-strategikonsulent og buddhist

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.