En turban skal behandles med respekt

Før i tiden blev turbanen båret af sultaner og maharajaer. - Foto: Foto: sxc.hu

Turbanen er et gammelt tegn både på ydmyghed og uafhængighed, skriver Parvinder Singh Randhawa, der selv er sikh

Spørgsmål om sikhisme

Hvor meget stof går der til en turban?

Med venlig hilsen,
Per

Svar fra sikh

Kære Per

Først og fremmest tak for dit spørgsmål.

Mængden af stof til en turban kan variere en del. I den vestlige verden er det typisk sikh-mænd som bærer turban. Stoffet til en sikh-turban vil ofte være ca. 1 m x 7-8 m af et meget tyndt stof. Mange vælger at få stoffet klippet over på midten og syet sammen på tværs, så det måler ca. 2 m x 3,5-4 m.

Sikhernes turban er tæt forbundet til deres uklippede hår. Sikh-mænd skal dække deres uklippede hår med en turban, mens kvinder ofte vælger en anden hovedbeklædning. Turbanen behandles med respekt og dækkes ikke af andre hovedbeklædninger.

Turbanen er delvist et symbol på åndelighed. Alle sikhernes Guruer (10 åndelige vejledere fra 1469-1708) holdt deres hår uklippet og dækkede det med en turban. Ligeledes kan det ses i andre religioner at hellige mennesker gik med turban, og at almindelige troende dækker eller dækkede deres hoved under gudstjeneste. Dette menes at være et tegn på ydmyghed. Ligesom sikh-Guruerne bør en sikh altid være taknemmelig overfor Gud, og dermed ikke kun dække sit hoved ved særlige lejligheder.

Desuden er turbanen et symbol på suverænitet. I sin tid blev turbanen brugt som en krone af maharajaer og sultaner. Ved at bære en turban signalerer en sikh også, at han er uafhængig - kejseren i sit eget liv - og at der ikke er nogen mellem den enkelte og Gud.

Sammen med andre symboler er turbanen også en del af en uniform for en sikh. En sådan uniform har også flere fordele. Det kan styrke dit bånd til din tro, og signalerer både for dig selv og dine omgivelser, at du har valgt denne vej.

Du kan læse mere om turbanen (på engelsk) her og her.

Med venlig hilsen,
Parvinder Singh Randhawa
Sikh

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.