Er ikke-halalslagtet kød lige så forbudt for muslimer som svinekød?

"Det typiske spørgsmål, som tit dukker tit op, er: 'Hvorfor spiser muslimer ikke det kød, som sælges i danske supermarkeder?' Og det er fordi, man ikke er sikker på, at slagteren er kristen eller jøde. Det vil sige, at det sagtens kan være en ateist eller en buddhist eller noget helt andet. Så der er en stor risiko for, at kødet, som man kalder det, er urent," skriver imam Kassem Rachid. Her ses et halal-slagtet lam i arabisk slagterforretning. Foto: Francis Dean

Er oksekød og lam, som ikke er halalslagtet, lige så forbudt at spise for en muslim som svinekød, spørger en læser. Imam Kassem Rachid svarer

Spørgsmål:

I debatten om halalkød i børnehaver bliver nævnt, at der for eksempel er valgmulighed mellem vegetarkost og halalkød. Dette for at tilgodese muslimer. Det bliver så også nævnt for at forstå de mennesker, der ikke er muslimer, at muslimer ville blive særdeles stødte, hvis de havde valget mellem vegetarkost og svinekød. Det lyder for mig, som at svinekød er lige så forbudt som kød, der ikke er halalslagtet. Er det det?

Svinekød er haram. Så langt så godt, men er oksekød, lam og så videre, som ikke er halalslagtet, tilsvarende "slemt"/forbudt at spise for en muslim som svinekød? Det forekommer mig, at der er en gradsforskel. Altså at det er helt galt at spise svinekød?

Det ene er jo selve dyret, som ikke må spises. Det andet er forskriften for selve slagtningen af dyret, således at det må spises.

Venlig hilsen
Christine

Svar:

Kære Christine

Mange tak for dit gode spørgsmål.

Som man siger: Det, man spiser, er man selv. Derfor er det rigtigt vigtigt i islam, at man følger de forskrifter, som fortæller, hvad der er tilladt at spise, og hvad der ikke er tilladt.

LÆS OGSÅ:Hvad er halal og haram?

Du har helt ret i, at der er forskel mellem svinekød og andre slags kød, som ikke er halalslagtet. Som du også har skrevet, er det strengt forbudt at spise svinekød, hvilket er nævnt flere steder i Koranen. Man betragter svin som et urent dyr, så selve dyret må ikke spises og i det hele taget må man ikke bruge deres skind til andre formål.

De andre slags dyr er faktisk rene dyr og må spises, hvis de bliver slagtet efter forskrifter, det er den første ting. Den anden ting er, at hvis muslimer bor på et sted, hvor det ikke er muligt at få halalslagtet kød, så har man lov til at spise kødet, hvis slagteren er en kristen eller jøde med betingelse af, at dyret skal slagtes, før det dør. Man skal være sikker på, at dyret ikke er dødt, før slagtningen bliver gennemført.

LÆS OGSÅ:Halalslagtere: De fleste kunder er ikke muslimer

Det står i Koranen den 6. del, citat nr. 6: "I dag er alle gode og rene ting blevet tilladt jer - og deres føde, til hvem Skriften blev givet (jøder og kristne) er tilladt jer, og jeres føde er tilladt for dem."

Profet Mohammad, har spist kød hos kristne og jøder, som ikke var halalslagtet.

Det typiske spørgsmål, som tit dukker tit op, er: "Hvorfor spiser muslimer ikke det kød, som sælges i danske supermarkeder?" Og det er fordi, man ikke er sikker på, at slagteren er kristen eller jøde. Det vil sige, at det sagtens kan være en ateist eller en buddhist eller noget helt andet. Så der er en stor risiko for, at kødet, som man kalder det, er urent.

LÆS OGSÅ:Dyrlæge: Sådan halalslagter man en ko

Der står i Koranens 8. del, citat nr. 122: "Men spis ikke af det, som Allahs navn ikke er nævnt over, for det er visselig ulydighed."

Altså det korte af det lange er, at der er en stor og gradvis forskel mellem svinekød og de andre slags kød. De er ikke lige så forbudt - haram.

Med venlig hilsen
Imam Kassem Rachid

Andre læser lige nu