Er krigen i Syrien religiøs?

Konflikten i Syrien er blevet forværret af, at det kaos der er opstået, har givet de mest rabiate islamistiske grupper, der har tætte bånd til al-Qaeda, anledning til at oprette egne fronter, fortæller generalsekretær Henrik Ertner Rasmussen. Billedet er fra en flygtningelejr i Libanon, hvortil nye syriske flygtninge ankommer hver dag. Foto: Mika Schmidt/ Denmark

Konflikten i Syrien begyndte som et folkeligt oprør, men har både religiøse og ikke-religiøse årsager, svarer generalsekretær Henrik Ertner Rasmussen

Spørgsmål:

Er krigen i Syrien en religiøs krig?

Lasse

Svar:

Kære Lasse

Krigen i Syrien begyndte som et folkeligt oprør på linje med oprøret i Egypten i begyndelsen af 2011. Oprøret gjaldt det diktatoriske Assad-regime, men da der også var en latent konflikt mellem først og fremmest sunnimuslimer og det alawittiske mindretal, der sidder på magten, og som tilhører en gren af shiitterne, fik oprøret i Syrien hurtigt næring fra den indestængte vrede, der skyldtes præsident Bashar al-Assads far, Hafez al-Assads, voldelige nedkæmpelse af et oprør fra først og fremmest Det muslimske Broderskab.

LÆS OGSÅ:
10 ting om religion i Syrien

Flertallet af Syriens befolkning er sunnimuslimer, men mange af dem føler, at Assad-regimet ikke inkluderer dem. Assad-regimet har dog ført sig frem som ret sekulært uden religiøse præferencer, men det støder naturligvis sammen med mange sunnimuslimers konservative islamiske opfattelse af, at de som flertal bør sidde på magten, og at islam skal diktere, hvad der er lov og ret.

Det vil være for forenklet at sige, at det drejer sig om en konflikt mellem sunni- og shiamuslimer. De fleste indbyggere blandt det kurdiske mindretal er traditionelt sunnimuslimer, men de har generelt også følt sig ekskluderet af det arabiske flertal. Der er derfor også en etnisk dimension i konflikten i Syrien, og den giver sig udslag i, at det er forskellige grupper, der behersker forskellige områder af landet.

LÆS OGSÅ:Hvad er forskellen på sunni- og shiaislam?

Konflikten er blevet forværret af, at det kaos der er opstået, har givet de mest rabiate islamistiske grupper, der har tætte bånd til al Qaeda, anledning til at oprette egne fronter, hvor de somme tider endda går til angreb på andre oprørsstyrker, for eksempel Den Frie Syriske Hær, der er sammensat af forskellige etnisk-religiøse grupper, både sunnitter, alawitter og kristne.

Konflikten har også givet sig udslag i, at sunnitter mange steder foretager etniske udrensninger af kristne. Strategien fra mange sunnimuslimske grupper ser ud til at være at rense Syrien for kristne, og taktikken går ud på at myrde nogle få, ofte på meget bestialsk vis, for at skræmme resten til at flygte langt væk.

Konflikten har med andre ord både religiøse og ikke-religiøse årsager. De kristne er i øvrigt for det meste efterkommere af den oprindelige aramæisk-talende befolkning, der blev kristnet i løbet af de første fem århundreder efter Kristi fødsel.

Venlig hilsen
Henrik Ertner Rasmussen
Generalsekretær i Dansk Europamission

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.