Spørg

Er lange uddannelser forbudt for Jehovas Vidner?

"..hvor det tidligere var muligt at klare sig uden videregående uddannelse, er det i dag i stigende grad nødvendigt, for at kunne klare sig selv", siger lektor i kristendomshistorie Annika Hvithamar. Foto: Eric Audras/AltoPress / Maxppp

Jehovas Vidner er meget forskellige. Nogle er vinduespudsere og rengøringsfolk. Andre er læger og advokater, svarer lektor i kristendomshistorie Annika Hvithamar

Spørgsmål:

Jeg har lige læst en artikel i Politiken om Jehovas Vidners landsmøde. Der berettes om dagens forløb, og der står blandt andet: "De unge får opdateret rådene om, hvad man skal gøre, hvis nogen prøver at bilde en ind, at verden ikke er ond, eller at det kan være fornuftigt at tage en videregående uddannelse."

Jeg har hørt om, at Jehovas Vidner ikke må tage en lang videregående uddannelse, da det giver en stor indsigt i videnskaben og en faglig kritisk sans. Og også det, at det kan give én muligheden for at stille sig kritisk over for autoriteten og/eller religionen, og det må man ikke. Er jeg på rette spor med dette?

Men det, at de ikke må tage en videregående uddannelse, gælder det kun de lange videregående eller også mellemlange?

Jeg læser til radiograf dem der tager røntgenbilleder og laver scanninger, og det er en mellemlang uddannelse - og på mit hold er der en pige, der er Jehovas Vidne.

Jeg har ikke spurgt hende, men er det ikke på grænsen af, hvad de må? Ja, det var et lidt langt spørgsmål, men håber du/I kan hjælpe.

På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Adam

Svar:

Jehovas Vidner har ikke noget forbud mod at tage videregående uddannelser, men i bevægelsen ses en højere uddannelse ikke som ønskværdigt i sig selv. Unge Jehovas Vidner vil snarere blive opfordret til at gå ind i fuldtidstjeneste og for eksempel arbejde frivilligt som pionerer eller missionærer i andre dele af verdenen.

LÆS OGSÅ:Ti vigtigste ting om Jehovas Vidner

Hos Jehovas Vidner er der en stærk norm om ikke at lægge samfundet til last. Man undgår om muligt at blive arbejdsløs. Men derfor forventes det også, at Jehovas Vidner kan klare sig selv økonomisk med hvad det indebærer af uddannelse. Dels anses uddannelse, der gavner bevægelsens mål, som ønskværdige, for eksempel sproguddannelse, IT-uddannelser med videre.

Derudover er der store regionale forskelle. I Danmark bliver der færre og færre ufaglærte job så hvor det tidligere var muligt at klare sig uden videregående uddannelse, er det i dag i stigende grad nødvendigt, for at kunne klare sig selv.

LÆS OGSÅ:Kristian vendte ryggen til dommedag

Endelig er Jehovas Vidner en så stor og så gammel bevægelse, at medlemmerne er meget forskellige. Der er Jehovas Vidner som er vinduespudsere og rengøringsfolk. Og der er læger, advokater og radiografer.

Med venlig hilsen
Annika Hvithamar
Lektor i kristendomshistorie på Københavns Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.