Er mit barnebarn gift eller ej, når vielsen er islamisk?

En islamisk ægteskabskontrakt behøver ikke at blive registreret af de danske myndigheder, så efter officielle danske regler vil der ikke være tale om et ægteskab med juridisk binding, skriver religionshistoriker Kate Østergaard.

Efter officielle danske regler vil der ikke være tale om et ægteskab med juridisk binding. Men i muslimske kredse vil ægteskabet kun kunne ophæves af en imam, svarer religionshistoriker Kate Østergaard

Spørgsmål:

Kære Kate

Mit barnebarn har netop fortalt, at hun, for at kunne sove hos sin kærestes mor, hvor han bor, er nødt til at indgå ægteskab. Altså ikke et rigtigt ægteskab, blot en formalitet foretaget af en dansk imam.

Familien har rødder i Tyrkiet, og er alle muslimer. Jeg har aldrig hørt om et sådant arrangement og er bange for, at der fifles med reglerne vedrørende islamisk ægteskab.

LÆS OGSÅ:Hvordan foregår en islamisk vielse?

Venlig hilsen
Tom

Svar:

Kære Tom

Jeg vil tro, at der tænkes på et islamisk ægteskab i den forstand, at der indgås en ægteskabskontrakt hos en imam. Det er almindelig anerkendt indenfor islamisk retspraksis, at man dermed har ret til at besøge hinanden og være alene sammen, også selv om man ikke har afholdt bryllupsfest og er flyttet sammen.

Der er imidlertid tale om en indgået kontrakt, der kun kan opløses igen ved skilsmisse. Imidlertid behøver en islamisk ægteskabskontrakt ikke at blive registreret af de danske myndigheder, så efter officielle danske regler vil der ikke være tale om et ægteskab med juridisk binding.

LÆS OGSÅ:Vielsesattestens (manglende) betydning

I muslimske miljøer vil parterne ikke kunne blive gift igen, medmindre de bliver skilt islamisk, det vil sige, ophæver kontrakten hos en imam.
Der er forskellige regler i forskellige muslimske lande for retten til skilsmisse, og disse regler gælder ikke nødvendigvis i Danmark.

Hvis det er en tyrkisk imam, så vil tyrkiske regler sandsynligvis gælde, da de fleste tyrkiske imamer er udsendt af Diyanet, det vil sige, det tyrkiske ministerium for religiøse anliggender.

LÆS OGSÅ:Ægteskabets juridiske rammer

For alle tilfældes skyld kunne dit barnebarn sørge for at få indført i kontrakten, at hun har ret til skilsmisse uden anden begrundelse, end at hun har fortrudt ægteskabet.

Venlig hilsen
Kate Østergaard
Religionshistoriker med speciale i islam

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.